Przejdź do głównej zawartości
Zupa pieczarkowa 🍲
Składniki:
- 100 g cebuli
- 20 g masła klarowanego lub oleju
- 300 g pieczarek
- 200 g warzyw (80g marchwi, 60g pietruszki, 60g selera)
- 150 g ziemniaków (pokrojone w kostkę)
- 1100 g wody
- 1 łyżka koncentratu warzywnego wykonanego w TM
- ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej wykonanej w TM
- 60 g kaszy jęczmiennej
- 2 łudka kurczaka (opcjonalnie)
- 40 g śmietany
- Nać pietruszki (świeża, posiekana)
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Cebulę poszatkować 5s/obr.5. Dodać masło i dusić 3min/varoma/obr.1,5
- Dodać pieczarki pokrojone na plastry i dusić 10min/varoma/obr.wst.1,5. Przełożyć do innego naczynia.
- Włożyć warzywa, bez ziemniaków, do misy i poszatkować 5s/obr.5
- Dodać ziemniaki, kaszę jęczmienną, kurczaka, koncentrat warzywny, przyprawę uniwersalną i wodę. Gotować 15min/100*C/obr.wst.1,5.
- Dodać pieczarki i gotować 10min/100*C/obr.wst.1,5.
- Dodać śmietanę, nać pietruszki, doprawić do smaku solą i
pieprzem i wymieszać 1min/100*C/obr.wst.1,5.
Komentarze
Prześlij komentarz