Zupa pieczarkowa 🍲

Składniki:

  • 100 g cebuli
  • 20 g masła klarowanego lub oleju
  • 300 g pieczarek
  • 200 g warzyw (80g marchwi, 60g pietruszki, 60g selera)
  • 150 g ziemniaków (pokrojone w kostkę)
  • 1100 g wody
  • 1 łyżka koncentratu warzywnego wykonanego w TM
  • ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej wykonanej w TM
  • 60 g kaszy jęczmiennej
  • 2 łudka kurczaka (opcjonalnie)
  • 40 g śmietany
  • Nać pietruszki (świeża, posiekana)
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Cebulę poszatkować 5s/obr.5. Dodać masło i dusić 3min/varoma/obr.1,5
  2. Dodać pieczarki pokrojone na plastry i dusić 10min/varoma/obr.wst.1,5. Przełożyć do innego naczynia.
  3. Włożyć warzywa, bez ziemniaków, do misy i poszatkować 5s/obr.5
  4. Dodać ziemniaki, kaszę jęczmienną, kurczaka, koncentrat warzywny, przyprawę uniwersalną i wodę. Gotować  15min/100*C/obr.wst.1,5.
  5. Dodać pieczarki i gotować 10min/100*C/obr.wst.1,5.
  6. Dodać śmietanę, nać pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać 1min/100*C/obr.wst.1,5.

Komentarze