Czekolada 🍫
Składniki:
- 250 g masła
- 220 g cukru
- 150 g mleka 3,2%
- 15 g kakao
- 400 g mleka w proszku
- 100 g orzechów laskowych
Wykonanie:
- Do naczynia miksującego dodajemy masło pokrojone na kawałki, cukier, mleko oraz kakao. Ustawiamy 5min/100°C/obr.1.
- Następnie zostawiamy aż ostygnie do temp. 80°C
- Dodajemy orzechy.
- Ustawiamy 1min.30sek/obr.wst./obr.2 i powoli przez otwór w pokrywie dodajemy mleko w proszku.
- Gotową czekoladę wylewamy na wysmarowaną wcześniej masłem blaszkę.
- Pozostawiamy czekolade w chłodnym miejscu do momentu aż stężeje.
Można dodać więcej lub mniej kakao wg uznania.
Potrzebna blaszka o wymiarze 22cmx32cm
Komentarze
Prześlij komentarz