Czekolada 🍫

Składniki:

  • 250 g masła
  • 220 g cukru
  • 150 g mleka 3,2%
  • 15 g kakao
  • 400 g mleka w proszku
  • 100 g orzechów laskowych

Wykonanie:

  1. Do naczynia miksującego dodajemy masło pokrojone na kawałki, cukier, mleko oraz kakao. Ustawiamy 5min/100°C/obr.1.
  2. Następnie zostawiamy aż ostygnie do temp. 80°C
  3. Dodajemy orzechy.
  4. Ustawiamy 1min.30sek/obr.wst./obr.2 i powoli przez otwór w pokrywie dodajemy mleko w proszku.
  5. Gotową czekoladę wylewamy na wysmarowaną wcześniej masłem blaszkę.
  6. Pozostawiamy czekolade w chłodnym miejscu do momentu aż stężeje.

Można dodać więcej lub mniej kakao wg uznania.
Potrzebna blaszka o wymiarze 22cmx32cm

Komentarze