Precle 馃
Sk艂adniki:
- 250 g mleka
- 1 艂y偶ka cukru
- 20 g dro偶d偶y (lub 7 g suchych)
- 30 g mas艂a
- 450 g m膮ki
- 1/2 艂y偶eczki soli
- opcjonalne dodatki: nasiona maku, nasiona sezamu, komosa ry偶owa, czarnuszka, starty parmezan, gruba s贸l morska, papryka, kminek itp.
- woda (do zanurzania ciasta)
Wykonanie:
- Do naczynia TM doda膰 mleko, cukier i dro偶d偶e, wymiesza膰 2min/37°C/obr.2
- Doda膰 mas艂o i wymiesza膰 30sek/37°C/obr.3
- Doda膰 m膮k臋, s贸l i opcjonalny dodatek, wyrobi膰 2min/Interwa艂
- Wy艂贸偶y膰 ciasto do naoliwionej lekko misy, przykry膰 wilgotn膮 艣ciereczk膮 i odstawi膰 w ciep艂e miejsce na godzin臋 do wyro艣ni臋cia.
- Rozwa艂kowa膰 ciasto na du偶y prostok膮t, poci膮膰 w paski i urolowa膰 je na d艂ugo艣膰 ok. 30-40 cm.
- Zawin膮膰 w kszta艂t precla, zanurzy膰 szybko w misce z wod膮 i u艂贸偶y膰 na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub na macie silikonowej.
- Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Wed艂ug potrzeby mo偶na je podrumieni膰 pod grillem ok. 1 min po obu stronach na lekko br膮zowy kolor.
▶ How to twist pretzels
Opcjonalnie bez zwijania ciasta w precle mo偶na je te偶 uformowa膰 w d艂ugie paluchy.
Opcjonalnie bez zwijania ciasta w precle mo偶na je te偶 uformowa膰 w d艂ugie paluchy.
Komentarze
Prze艣lij komentarz