Precle 🥐
Składniki:
- 250 g mleka
- 1 łyżka cukru
- 20 g drożdży (lub 7 g suchych)
- 30 g masła
- 450 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalne dodatki: nasiona maku, nasiona sezamu, komosa ryżowa, czarnuszka, starty parmezan, gruba sól morska, papryka, kminek itp.
- woda (do zanurzania ciasta)
Wykonanie:
- Do naczynia TM dodać mleko, cukier i drożdże, wymieszać 2min/37°C/obr.2
- Dodać masło i wymieszać 30sek/37°C/obr.3
- Dodać mąkę, sól i opcjonalny dodatek, wyrobić 2min/Interwał
- Wyłóżyć ciasto do naoliwionej lekko misy, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
- Rozwałkować ciasto na duży prostokąt, pociąć w paski i urolować je na długość ok. 30-40 cm.
- Zawinąć w kształt precla, zanurzyć szybko w misce z wodą i ułóżyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub na macie silikonowej.
- Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Według potrzeby można je podrumienić pod grillem ok. 1 min po obu stronach na lekko brązowy kolor.
▶ How to twist pretzels
Opcjonalnie bez zwijania ciasta w precle można je też uformować w długie paluchy.
Opcjonalnie bez zwijania ciasta w precle można je też uformować w długie paluchy.
Komentarze
Prześlij komentarz