Precle 🥐

Składniki:

  • 250 g mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g drożdży (lub 7 g suchych)
  • 30 g masła
  • 450 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalne dodatki: nasiona maku, nasiona sezamu, komosa ryżowa, czarnuszka, starty parmezan, gruba sól morska, papryka, kminek itp.
  • woda (do zanurzania ciasta)

Wykonanie:

  1. Do naczynia TM dodać mleko, cukier i drożdże, wymieszać 2min/37°C/obr.2
  2. Dodać masło i wymieszać 30sek/37°C/obr.3
  3. Dodać mąkę, sól i opcjonalny dodatek, wyrobić 2min/Interwał
  4. Wyłóżyć ciasto do naoliwionej lekko misy, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Rozwałkować ciasto na duży prostokąt, pociąć w paski i urolować je na długość ok. 30-40 cm.
  6. Zawinąć w kształt precla, zanurzyć szybko w misce z wodą i ułóżyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub na macie silikonowej.
  7. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. 
  8. Według potrzeby można je podrumienić pod grillem ok. 1 min po obu stronach na lekko brązowy kolor.
How to twist pretzels


Opcjonalnie bez zwijania ciasta w precle można je też uformować w długie paluchy.

Komentarze