Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
Kluski Leniwe 馃嵔
Sk艂adniki:
- 500 g bia艂ego sera
- 1 jajko
- 200 g m膮ki pszennej
- 50 g m膮ki ziemniaczanej
- 1/4 艂y偶eczki soli
- 50 g mas艂a
- 2 艂y偶ki bu艂ki tartej
- 2 艂y偶ki cukru
Wykonanie:
- Do TM w艂o偶y膰 bia艂y ser i zmieli膰 15sek/obr.6
- Do艂o偶y膰 reszt臋 sk艂adnik贸w i wymiesza膰 40sek/obr.3
- Ciasto podzieli膰 na r贸wne porcje i na posypanej m膮k膮 powierzchni uformowa膰 z nich wa艂eczki i poci膮膰 uko艣nie w romby.
- Kluski wrzuci膰 do posolonego wrz膮tku i gotowa膰 na wolnym ogniu 1 minut臋 od momentu wyp艂yni臋cia a nast臋pnie wyj膮膰 je 艂y偶k膮 cedzakow膮.
- Na patelni zrumieni膰 bu艂k臋 tart膮, doda膰 mas艂o i wymiesza膰 do roztopienia.
- Kluski pola膰 bu艂k膮 tart膮 i posypa膰 cukrem.
Komentarze
Prze艣lij komentarz