Kluski Leniwe 🍽


Składniki:

  • 500 g białego sera
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

  1. Do TM włożyć biały ser i zmielić 15sek/obr.6
  2. Dołożyć resztę składników i wymieszać 40sek/obr.3
  3. Ciasto podzielić na równe porcje i na posypanej mąką powierzchni uformować z nich wałeczki i pociąć ukośnie w romby.
  4. Kluski wrzucić do posolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu 1 minutę od momentu wypłynięcia a następnie wyjąć je łyżką cedzakową.
  5. Na patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło i wymieszać do roztopienia.
  6. Kluski polać bułką tartą i posypać cukrem.

Komentarze