Przejdź do głównej zawartości
Kluski Leniwe 🍽

Składniki:
- 500 g białego sera
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
- Do TM włożyć biały ser i zmielić 15sek/obr.6
- Dołożyć resztę składników i wymieszać 40sek/obr.3
- Ciasto podzielić na równe porcje i na posypanej mąką powierzchni uformować z nich wałeczki i pociąć ukośnie w romby.
- Kluski wrzucić do posolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu 1 minutę od momentu wypłynięcia a następnie wyjąć je łyżką cedzakową.
- Na patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło i wymieszać do roztopienia.
- Kluski polać bułką tartą i posypać cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz