Kluski Leniwe 馃嵔


Sk艂adniki:

  • 500 g bia艂ego sera
  • 1 jajko
  • 200 g m膮ki pszennej
  • 50 g m膮ki ziemniaczanej
  • 1/4 艂y偶eczki soli
  • 50 g mas艂a
  • 2 艂y偶ki bu艂ki tartej
  • 2 艂y偶ki cukru

Wykonanie:

  1. Do TM w艂o偶y膰 bia艂y ser i zmieli膰 15sek/obr.6
  2. Do艂o偶y膰 reszt臋 sk艂adnik贸w i wymiesza膰 40sek/obr.3
  3. Ciasto podzieli膰 na r贸wne porcje i na posypanej m膮k膮 powierzchni uformowa膰 z nich wa艂eczki i poci膮膰 uko艣nie w romby.
  4. Kluski wrzuci膰 do posolonego wrz膮tku i gotowa膰 na wolnym ogniu 1 minut臋 od momentu wyp艂yni臋cia a nast臋pnie wyj膮膰 je 艂y偶k膮 cedzakow膮.
  5. Na patelni zrumieni膰 bu艂k臋 tart膮, doda膰 mas艂o i wymiesza膰 do roztopienia.
  6. Kluski pola膰 bu艂k膮 tart膮 i posypa膰 cukrem.

Komentarze