Przejdź do głównej zawartości
Kajzerki 🥐
Składniki:
- 200 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła (lub 20 g oleju)
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Do TM dodać wodę, drożdże, cukier i wymieszaj 2min/37°C/obr2.
- Dodaj masło i wymieszaj 30s/37°C/obr.3
- Dodaj mąkę, jajko, sól i wyrabiaj 2min/Interwał.
- Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej misy, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, uformować bułeczki lekko spłaszczając i pozostawić na 30 min pod ściereczką.
- Nastepnie, w razie potrzeby ponownie spłaszczyć bułeczki i ostrym nożem ponacinać charakterystyczne dla kajzerek krzyżyki.
- Ułożyć na blasze pokrytą papierem do pieczenia i piec 15 min w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz