Kajzerki 🥐

Składniki:

  • 200 g ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła (lub 20 g oleju)
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. Do TM dodać wodę, drożdże, cukier i wymieszaj 2min/37°C/obr2.
  2. Dodaj masło i wymieszaj 30s/37°C/obr.3
  3. Dodaj mąkę, jajko, sól i wyrabiaj 2min/Interwał.
  4. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej misy, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, uformować bułeczki lekko spłaszczając i pozostawić na 30 min pod ściereczką.
  6. Nastepnie, w razie potrzeby ponownie spłaszczyć bułeczki i ostrym nożem ponacinać charakterystyczne dla kajzerek krzyżyki.
  7. Ułożyć na blasze pokrytą papierem do pieczenia i piec 15 min w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Komentarze