Hot Dogi 🌭


Składniki:

  • 80 g mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g drożdży (lub 7 g suchych)
  • 60 g masła
  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 12 parówek
  • 12 plastry sera żółtego

Wykonanie:

  1. Do TM dodać mleko, cukier i drożdże, wymieszać 2min/37°C/obr.2
  2. Dodać masło i wymieszać 30sek/37°C/obr.2
  3. Dodać pozostałe składniki i wyrobić 2min/Interwał.
  4. Ciasto podzielić na 12 części, odstawić na 10 minut pod ściereczką do wyrośnięcia.
  5. Każdą część rozwałkować na cienki placek, ułożyć na każdym plaster sera i parówkę, zawinąć, zlepić dokładnie brzegi ciasta i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180°C i piec 20 minut aż się zrumienią. Podawać z ketchupem.


Przed pieczeniem, ciasto można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami, np. sezamem, czarnuszką, makiem itp.

Komentarze

Prześlij komentarz