Hot Dogi 🌭

Składniki:
- 80 g mleka
- 1 łyżka cukru
- 20 g drożdży (lub 7 g suchych)
- 60 g masła
- 350 g mąki
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 12 parówek
- 12 plastry sera żółtego
Wykonanie:
- Do TM dodać mleko, cukier i drożdże, wymieszać 2min/37°C/obr.2
- Dodać masło i wymieszać 30sek/37°C/obr.2
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić 2min/Interwał.
- Ciasto podzielić na 12 części, odstawić na 10 minut pod ściereczką do wyrośnięcia.
- Każdą część rozwałkować na cienki placek, ułożyć na każdym plaster sera i parówkę, zawinąć, zlepić dokładnie brzegi ciasta i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180°C i piec 20 minut aż się zrumienią. Podawać z ketchupem.
Przed pieczeniem, ciasto można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami, np. sezamem, czarnuszką, makiem itp.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń