Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
Chleb Pszenny 馃崬
Sk艂adniki:
Chleb:
- 350 g m膮ki chlebowej (typ 750)
- 150 ml wody
- 65 ml mleka
- 1 艂y偶eczka soli
- 1 艂y偶eczka cukru
- 20 g dro偶d偶y (lub 7 g instant)
Pomada:
- 50 ml wody
- 1 艂y偶eczka m膮ki
- szczypta soli
Wykonanie:
- Do TM dodajemy wszystkie sk艂adniki na chleb i wyrabiamy 2min/Interwa艂.
- Wyk艂adam do naoliwionej misy, przykrywamy 艣ciereczk膮 i zostawiamy do wyro艣ni臋cia na godzin臋 w ciep艂ym miejscu.
- Po tym czasie formujemy bochenek. Uk艂adany na wy艂o偶onej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Papier mo偶na dodatkowo opr贸szy膰 m膮k膮. Przykrywamy 艣ciereczk膮 i znowu zostawiamy na 1 godzin臋 do wyro艣ni臋cia.
- Nagrzewamy piekarnik do 230°C.
- W tym czasie robimy pomad臋, czyli w malutkim rondelku na wolnym ogniu mieszamy wod臋, m膮k臋 i s贸l, doprowadzamy do wrzenia.
- Naci臋ty lub nie naci臋ty chleb smarujemy obficie pomad膮.
- Wysmarowany chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperatur臋 do 180°C i pieczemy jeszcze 30 minut, a偶 chleb b臋dzie rumiany.
- Po upieczeniu studzimy chleb na kratce kuchennej.
Komentarze
Prze艣lij komentarz