Chleb Pszenny 🍞


Składniki:

Chleb:
  • 350 g mąki chlebowej (typ 750)
  • 150 ml wody
  • 65 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży (lub 7 g instant)
Pomada:
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Do TM dodajemy wszystkie składniki na chleb i wyrabiamy 2min/Interwał.
  2. Wykładam do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Po tym czasie formujemy bochenek. Układany na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 230°C.
  5. W tym czasie robimy pomadę, czyli w malutkim rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia.
  6. Nacięty lub nie nacięty chleb smarujemy obficie pomadą.
  7. Wysmarowany chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 30 minut, aż chleb będzie rumiany.
  8. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce kuchennej.

Komentarze