Do TM dodajemy wszystkie składniki na chleb i wyrabiamy 2min/Interwał.
Wykładam do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
Po tym czasie formujemy bochenek. Układany na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 230°C.
W tym czasie robimy pomadę, czyli w malutkim rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia.
Nacięty lub nie nacięty chleb smarujemy obficie pomadą.
Wysmarowany chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 30 minut, aż chleb będzie rumiany.
Komentarze
Prześlij komentarz