Chleb Pszenny 馃崬


Sk艂adniki:

Chleb:
  • 350 g m膮ki chlebowej (typ 750)
  • 150 ml wody
  • 65 ml mleka
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • 20 g dro偶d偶y (lub 7 g instant)
Pomada:
  • 50 ml wody
  • 1 艂y偶eczka m膮ki
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Do TM dodajemy wszystkie sk艂adniki na chleb i wyrabiamy 2min/Interwa艂.
  2. Wyk艂adam do naoliwionej misy, przykrywamy 艣ciereczk膮 i zostawiamy do wyro艣ni臋cia na godzin臋 w ciep艂ym miejscu.
  3. Po tym czasie formujemy bochenek. Uk艂adany na wy艂o偶onej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Papier mo偶na dodatkowo opr贸szy膰 m膮k膮. Przykrywamy 艣ciereczk膮 i znowu zostawiamy na 1 godzin臋 do wyro艣ni臋cia.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 230°C.
  5. W tym czasie robimy pomad臋, czyli w malutkim rondelku na wolnym ogniu mieszamy wod臋, m膮k臋 i s贸l, doprowadzamy do wrzenia.
  6. Naci臋ty lub nie naci臋ty chleb smarujemy obficie pomad膮.
  7. Wysmarowany chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperatur臋 do 180°C i pieczemy jeszcze 30 minut, a偶 chleb b臋dzie rumiany.
  8. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce kuchennej.

Komentarze