Żurek 🥄

Składniki:

  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 150 g zakwasu na żur, gęstego
  • 300 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 25 g suszonych grzybów, namoczonych i odsączonych
  • 100 g żeberek wieprzowych, wędzonych
  • 1000 g wody
  • 30 g oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

  1. Do TM włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/obr5.
  2. Dodać olej, dusić 3min/100°C/obr1.
  3. Dodać pozostałe składniki, gotować 25min/100ºC/obr1.
  4. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można też dodać świeżo wyciśnięty czosnek.

Komentarze