Przejdź do głównej zawartości
Żurek 🥄
Składniki:
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 150 g zakwasu na żur, gęstego
- 300 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
- 25 g suszonych grzybów, namoczonych i odsączonych
- 100 g żeberek wieprzowych, wędzonych
- 1000 g wody
- 30 g oleju
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Do TM włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/obr5.
- Dodać olej, dusić 3min/100°C/obr1.
- Dodać pozostałe składniki, gotować 25min/100ºC/obr1.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można też dodać świeżo wyciśnięty czosnek.
Komentarze
Prześlij komentarz