Przejdź do głównej zawartości
Chaczapuri 🥚🍙
Składniki:
- 100 g wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 125 g sera feta
- 125 g białego sera mozzarella
- 2 jajka
Wykonanie:
- Do TM wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr1.
- Dodać jogurt, mąkę, sól i oliwę, wyrobić 3min/Interwał
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do TM włożyć mozzarellę i fetę, rozdrobnić 10 s/obr4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na okrąg ok. 20-22 cm, następnie dwa brzegi zagiąć do środka, końcówki zlepić, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
- Uformować dłońmi w łódki, następnie nałożyć do każdego chaczapuri po połowie farszu serowego.
- Piec 13-15 min (250°C).
- Chaczapuri wyjąć z piekarnika, za pomocą widelca przemieszać wnętrze, tak, aby farsz serowy połączył się z ciastem.
- Na środek każdego upieczonego chaczapuri wbić jajko, następnie ponownie włożyć do piekarnika o 250°C na 2 min aby białko jajka lekko się ścięło.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
- Brzegi chaczapuri można przed podaniem posmarować masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz