Chaczapuri 🥚🍙

Składniki:

  • 100 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 g sera feta
  • 125 g białego sera mozzarella
  • 2 jajka 

Wykonanie:

  1. Do TM wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr1.
  2. Dodać jogurt, mąkę, sól i oliwę, wyrobić 3min/Interwał 
  3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. 
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Do TM włożyć mozzarellę i fetę, rozdrobnić 10 s/obr4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na okrąg ok. 20-22 cm, następnie dwa brzegi zagiąć do środka, końcówki zlepić, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
  7. Uformować dłońmi w łódki, następnie nałożyć do każdego chaczapuri po połowie farszu serowego.
  8. Piec 13-15 min (250°C).
  9. Chaczapuri wyjąć z piekarnika, za pomocą widelca przemieszać wnętrze, tak, aby farsz serowy połączył się z ciastem.
  10. Na środek każdego upieczonego chaczapuri wbić jajko, następnie ponownie włożyć do piekarnika o 250°C na 2 min aby białko jajka lekko się ścięło.
  11. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

  • Brzegi chaczapuri można przed podaniem posmarować masłem.

Komentarze