Mleko skondensowane s艂odzone 馃嵍


Opcja z mleka w proszku

Sk艂adniki:

  • 125 g wody
  • 110 g mleka w proszku
  • 225 g cukru (typ wg. uznania)
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Do TM wk艂adamy wszystkie sk艂adniki i gotujemy 10min/100°C/obr3
  2. Zlewamy do s艂oiczka i odstawiamy do sch艂odzenia. Konsystencja b臋dzie rzadka ale zg臋stnieje podczas ch艂odzenia.
  3. Przechowujemy w lod贸wce do 2 tygodni.

Opcja z mleka

Sk艂adniki:

  • 300 g mleka (zawarto艣膰 t艂uszczu wg. uznania)
  • 150 g cukru (typ wg. uznania)
  • szczypta soli 

Wykonanie:

  1. Do TM dodajemy mleko oraz cukier i gotujemy 30min/100°C/obr3
  2. Ch艂odzimy, zlewamy do s艂oiczka.
  3. Przechowujemy w lod贸wce do 2 tygodni.


mleko pe艂not艂uste – 3,2%;
mleko p贸艂t艂uste – 1,5% i 2%;
mleko odt艂uszczone – 0,5% czy 0%


Komentarze