Masa makowa

Składniki:

  • 500 g suchego maku
  • 150 g miodu
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

  1. Do TM wsypujemy mak i zalewamy wodą do pokrycia maku. Gotujemy 25min/100°C/obr1. W trakcie gotowania sprawdzamy czy w naczyniu jest woda, jeżeli nie to dolewamy.
  2. Koszyczek wykładamy gazą i przekładamy ugotowany mak. Kiedy mak będzie ciepły odciskamy nadmiar wody.
  3. Do TM wsypujemy 250 g maku i miksujemy 30sec/obr10. Przekładamy do innego naczynia. Powtarzamy czynność z druga częścią maku. 
  4. Do TM dodajemy pierwszą porcje maku, miód, orzechy, aromat migdałowy, cynamon i skórkę pomarańczową. Za pomocą kopystki mieszamy masę 1 min/obr4.
  5. Jeżeli chcemy użyć masy makowej do ciasta dodajmy do masy piany z białek. Na 500 g maku dajemy pianę z 6 białek.
  6. Masę bez białek można zamrozić.

Komentarze