Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
Chinkali gruzi艅skie piero偶ki 馃嵔
Sk艂adniki:
Farsz:
- 160 g cebuli
- 20 g oliwy
- 500 g mi臋sa mielonego (wg. uznania)
- 1 艂y偶eczka mielonej kolendry (z nasion)
- 2 艂y偶ki natki pietruszki (posiekanej)
- s贸l i pieprz do smaku
- 250 g bulionu
Ciasto:
- 500 g m膮ki pszennej
- 250 g ciep艂ej wody
- 2 szczypty soli
Wykonanie:
Farsz:
- Do TM wrzuci膰 cebule, posieka膰 7sec/obr5. Doda膰 oliw臋 i dusi膰 3min/100°C/obr2. Ostudzi膰.
- Mielone mi臋so w艂o偶y膰 do miski i wymiesza膰 z kolendr膮, s贸l膮, pieprzem i duszon膮 cebul膮.
- Nast臋pnie mieszaj膮c dodawa膰 stopniowo bulion tak aby farsz by艂 mokry (bulion pu艣ci p贸藕niej w trakcie gotowania).
- W艂o偶y膰 do lod贸wki na 30 minut.
Ciasto:
- Do TM doda膰 m膮k臋, 2 szczypty soli, ustawi膰 na 2,5min/Interwa艂 i dolewa膰 stopniowo ciep艂膮 wod臋.
- Wyj膮膰 ciasto i rozwa艂kowa膰 na stolnicy, podsypuj膮c m膮k膮 aby si臋 nie klei艂o.
- Wykrawa膰 ko艂a o 艣rednicy 10 cm.
- Nak艂ada膰 艂y偶eczk臋 farszu i zamyka膰 brzegami do g贸ry tak aby chinkali mia艂o kszta艂t sakiewki.
- Wrzuca膰 do gor膮cej posolonej wody. Po wyp艂yni臋ciu gotowa膰 jeszcze ok. 4 min. Wyj膮膰 i posypa膰 natk膮 pietruszki.
Komentarze
Prze艣lij komentarz