Przejdź do głównej zawartości
Drożdżówki z truskawkami 🍓
Składniki:
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 190 g mleka
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego masła
- 12 g świeżych drożdży
- 400 g truskawek
- 5 łyżek bułki tartej
Kruszonka:
- 40 g cukru waniliowego zrobionego w TM (lub 30 g cukru zwykłego i 10 g cukru waniliowego)
- 40 g mąki pszennej
- 30 g roztopionego masła
Do posmarowania:
- 2 łyżki mleka
- białko (żółtko zostało zużyte do ciasta)
Wykonanie:
- Do TM dodajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy 3min/37°C/obr3.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał.
- Pozostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 45 min.
- Następnie ponownie mieszamy ciasto 30s/Interwał.
- Wyjmujemy ciasto z naczynia (ciasto może lekko się kleić więc podsypujemy delikatnie mąką) i dzielimy na 9 części.
- Formujemy kulki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
- Po wyrośnięciu, dnem szklanki, wyciskamy na środku drożdżówki wgłębienie gdzie umieszczamy pokrojone truskawki podsypane bułką tartą.
Komentarze
Prześlij komentarz