Drożdżówki z truskawkami 🍓

Składniki:

Ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 190 g mleka
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 12 g świeżych drożdży
  • 400 g truskawek
  • 5 łyżek bułki tartej

Kruszonka:

  • 40 g cukru waniliowego zrobionego w TM (lub 30 g cukru zwykłego i 10 g cukru waniliowego)
  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g roztopionego masła

Do posmarowania:

  • 2 łyżki mleka
  • białko (żółtko zostało zużyte do ciasta)

Wykonanie:

  1. Do TM dodajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy 3min/37°C/obr3. 
  2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał.
  3. Pozostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 45 min. 
  4. Następnie ponownie mieszamy ciasto 30s/Interwał. 
  5. Wyjmujemy ciasto z naczynia (ciasto może lekko się kleić więc podsypujemy delikatnie mąką) i dzielimy na 9 części. 
  6. Formujemy kulki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  7. Po wyrośnięciu, dnem szklanki, wyciskamy na środku drożdżówki wgłębienie gdzie umieszczamy pokrojone truskawki podsypane bułką tartą.

Komentarze