Przejdź do głównej zawartości
Wafle kakaowe ✨
Składniki:
- 200 g mleka w proszku
- 200 g cukru
- 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 80 g wody
- 200 g masła, miękkiego
- 6 wafli tortowych
Wykonanie:
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko w proszku, odstawić.
- Do naczynia miksujÄ…cego wsypać cukier, kakao, dodać wodÄ™ i masÅ‚o i gotować 8min/100°C/obr.2.
- Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, pozostawić na 15 min do przestygnięcia.
- Nałożyć pokrywę naczynia miksującego, wymieszać bez założonej miarki 6min/obr.3, w tym czasie stopniowo wsypywać odważone mleko w proszku przez otwór w pokrywie naczynia miksującego. Dokładnie wymieszać za pomocą kopystki. Przełożyć do miski, odstawić.
- Masą kakaową smarować wafle z jednej strony i układać warstwowo. Wafle przełożone masą owinąć szczelnie folią, obciążyć i odstawić na ok. 12 godz.
- Pokroić na ok. 5 cm kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz