Wafle kakaowe ✨

Składniki:

  • 200 g mleka w proszku 
  • 200 g cukru 
  • 30 g kakao naturalnego, niesÅ‚odzonego 
  • 80 g wody 
  • 200 g masÅ‚a, miÄ™kkiego
  • 6 wafli tortowych

Wykonanie:

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko w proszku, odstawić.
  2. Do naczynia miksujÄ…cego wsypać cukier, kakao, dodać wodÄ™ i masÅ‚o i gotować 8min/100°C/obr.2. 
  3. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, pozostawić na 15 min do przestygnięcia.
  4. Nałożyć pokrywę naczynia miksującego, wymieszać bez założonej miarki 6min/obr.3, w tym czasie stopniowo wsypywać odważone mleko w proszku przez otwór w pokrywie naczynia miksującego. Dokładnie wymieszać za pomocą kopystki. Przełożyć do miski, odstawić.
  5. MasÄ… kakaowÄ… smarować wafle z jednej strony i ukÅ‚adać warstwowo. Wafle przeÅ‚ożone masÄ… owinąć szczelnie foliÄ…, obciążyć i odstawić na ok. 12 godz. 
  6. Pokroić na ok. 5 cm kawałki.

Komentarze