Sernik Rosa 馃嵃

Sk艂adniki:

Ciasto:

  • 125 g mas艂a
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 偶贸艂tko
  • 250 g m膮ki pszennej
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

Masa

  • 1000 g twarogu
  • 5 偶贸艂tek
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania budyniu 艣mietankowego w proszku
  • 650 g mleka
  • 120 g oleju, np. s艂onecznikowego
  • 1 szczypta soli

Piana:

  • 100 g cukru
  • 5 bia艂ek

Wykonanie:

  1. Form臋 o rozmiarach 40 x 24 x 4 cm posmarowa膰 mas艂em i odstawi膰.
  2. Do czystego, suchego naczynia doda膰 100 g cukru i zemle膰 10s/obr10. Odstawi膰.
  3. Do TM w艂o偶y膰 sk艂adniki na ciasto i wyrobi膰 1min/Interwa艂
  4. Ciasto rozwa艂kowa膰 i wy艂o偶y膰 nim dno przygotowanej formy
  5. Do TM w艂o偶y膰 sk艂adniki na mas臋 i wymiesza膰 3min/obr6
  6. Mas臋 wyla膰 na ciasto i piec 50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C
  7. Do czystego, suchego TM (nie mo偶e by膰 t艂uste ani mokre) za艂o偶y膰 motylek
  8. Doda膰 bia艂ka i szczypt臋 soli i ubija膰 1.5min/obr3
  9. Nast臋pnie ubija膰 jeszcze przez kolejne 1.5min/obr3 dodaj膮c stopniowo przygotowany cukier puder
  10. Pian臋 wy艂o偶y膰 na ciasto i piec w 180°C przez kolejne 10 minut

Komentarze