Leśny mech 🍰

Składniki:

  • 150g cukru
  • 100g oleju (dobrze użyć oleju bez zapachu i smaku)
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 160g mąki krupczatki lub kaszy mannej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku (przed rozmrożeniem to jest torebka 500 g)
  • 125 g wody
  • 100 g galaretki cytrynowej lub agrestowej
  • 800 g schłodzonej śmietany 30%
  • owoce leśne lub granat do dekoracji

Wykonanie:

  1. Do TM dodać cukier i zmiksować 20s/obr10
  2. Założyć motylek, dodać jajka, ubijać 4min/37°C/obr4. 
  3. Ponownie ubijać 1min/obr3, w tym czasie wlewać stopniowo olej. 
  4. Zdjąć motylek, dodać mąkę pszenną lub orkiszową, mąkę krupczatkę lub kaszę mannę, proszek do pieczenia i wymieszać 3min/obr.4. 
  5. Rozgrzać piekarnik do 180°C, ciasto przelać do formy (w mniejszej foremce wyjdzie dość wysokie), wyrównać powierzchnię i piec 40 minut. 
  6. Wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Do czystego naczynia wlać wodę i wsypać galaretkę. gotować 4min/100°C/obr2.
  8. Przelać do miski, odstawić żeby ostygła.
  9. Umyć i dobrze osuszyć naczynie miksujące. Założyć motylek, dodać śmietanę i ubić ok. 1min/obr4. Ubijać kolejne 30s/obr3 (pilnując aby nie zrobiło się masło) w tym czasie wlewamy stopniowo galaretkę.
  10. Ostudzone ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem ściąć wierzch o grubości ok 1cm, odłożyć. 
  11. Masę śmietanową przelać na ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na masę śmietanową pokruszyć ścięty wcześniej wierzch. 
  12. Udekorować granatem lub owocami leśnymi. 
  13. Przechowywać w lodówce.
▶ Leśny mech

  • Można je także zrobić i podać w formie tortu, wtedy robimy ciasto dwa razy, czyli powtarzamy czynności od 1 do 2 a ciasto pieczemy w dwóch tortownicach. Kremu robimy tyle samo, możemy do niego dodać owoce sezonowe. Ciasto po ostudzeniu przekrajamy wzdłuż aby uzyskać trzy osobne blaty, a to co nam zostanie kruszymy i posypujemy wierzch.

Komentarze