Le艣ny mech 馃嵃
Sk艂adniki:
- 150g cukru
- 100g oleju (dobrze u偶y膰 oleju bez zapachu i smaku)
- 3 jajka
- 200 g m膮ki pszennej lub orkiszowej
- 160g m膮ki krupczatki lub kaszy mannej
- 3 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 250 g rozmro偶onego i odci艣ni臋tego szpinaku (przed rozmro偶eniem to jest torebka 500 g)
- 125 g wody
- 100 g galaretki cytrynowej lub agrestowej
- 800 g sch艂odzonej 艣mietany 30%
- owoce le艣ne lub granat do dekoracji
Wykonanie:
- Do TM doda膰 cukier i zmiksowa膰 20s/obr10
- Za艂o偶y膰 motylek, doda膰 jajka, ubija膰 4min/37°C/obr4.
- Ponownie ubija膰 1min/obr3, w tym czasie wlewa膰 stopniowo olej.
- Zdj膮膰 motylek, doda膰 m膮k臋 pszenn膮 lub orkiszow膮, m膮k臋 krupczatk臋 lub kasz臋 mann臋, proszek do pieczenia i wymiesza膰 3min/obr.4.
- Rozgrza膰 piekarnik do 180°C, ciasto przela膰 do formy (w mniejszej foremce wyjdzie do艣膰 wysokie), wyr贸wna膰 powierzchni臋 i piec 40 minut.
- Wyj膮膰 z piekarnika, odstawi膰 do ca艂kowitego ostygni臋cia.
- Do czystego naczynia wla膰 wod臋 i wsypa膰 galaretk臋. gotowa膰 4min/100°C/obr2.
- Przela膰 do miski, odstawi膰 偶eby ostyg艂a.
- Umy膰 i dobrze osuszy膰 naczynie miksuj膮ce. Za艂o偶y膰 motylek, doda膰 艣mietan臋 i ubi膰 ok. 1min/obr4. Ubija膰 kolejne 30s/obr3 (pilnuj膮c aby nie zrobi艂o si臋 mas艂o) w tym czasie wlewamy stopniowo galaretk臋.
- Ostudzone ciasto wyj膮膰 z formy. Ostrym no偶em 艣ci膮膰 wierzch o grubo艣ci ok 1cm, od艂o偶y膰.
- Mas臋 艣mietanow膮 przela膰 na ciasto, rozprowadzi膰 r贸wnomiernie. Na mas臋 艣mietanow膮 pokruszy膰 艣ci臋ty wcze艣niej wierzch.
- Udekorowa膰 granatem lub owocami le艣nymi.
- Przechowywa膰 w lod贸wce.
▶ Le艣ny mech
- Mo偶na je tak偶e zrobi膰 i poda膰 w formie tortu, wtedy robimy ciasto dwa razy, czyli powtarzamy czynno艣ci od 1 do 2 a ciasto pieczemy w dw贸ch tortownicach. Kremu robimy tyle samo, mo偶emy do niego doda膰 owoce sezonowe. Ciasto po ostudzeniu przekrajamy wzd艂u偶 aby uzyska膰 trzy osobne blaty, a to co nam zostanie kruszymy i posypujemy wierzch.
Komentarze
Prze艣lij komentarz