Le艣ny mech 馃嵃

Sk艂adniki:

  • 150g cukru
  • 100g oleju (dobrze u偶y膰 oleju bez zapachu i smaku)
  • 3 jajka
  • 200 g m膮ki pszennej lub orkiszowej
  • 160g m膮ki krupczatki lub kaszy mannej
  • 3 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 250 g rozmro偶onego i odci艣ni臋tego szpinaku (przed rozmro偶eniem to jest torebka 500 g)
  • 125 g wody
  • 100 g galaretki cytrynowej lub agrestowej
  • 800 g sch艂odzonej 艣mietany 30%
  • owoce le艣ne lub granat do dekoracji

Wykonanie:

  1. Do TM doda膰 cukier i zmiksowa膰 20s/obr10
  2. Za艂o偶y膰 motylek, doda膰 jajka, ubija膰 4min/37°C/obr4. 
  3. Ponownie ubija膰 1min/obr3, w tym czasie wlewa膰 stopniowo olej. 
  4. Zdj膮膰 motylek, doda膰 m膮k臋 pszenn膮 lub orkiszow膮, m膮k臋 krupczatk臋 lub kasz臋 mann臋, proszek do pieczenia i wymiesza膰 3min/obr.4. 
  5. Rozgrza膰 piekarnik do 180°C, ciasto przela膰 do formy (w mniejszej foremce wyjdzie do艣膰 wysokie), wyr贸wna膰 powierzchni臋 i piec 40 minut. 
  6. Wyj膮膰 z piekarnika, odstawi膰 do ca艂kowitego ostygni臋cia.
  7. Do czystego naczynia wla膰 wod臋 i wsypa膰 galaretk臋. gotowa膰 4min/100°C/obr2.
  8. Przela膰 do miski, odstawi膰 偶eby ostyg艂a.
  9. Umy膰 i dobrze osuszy膰 naczynie miksuj膮ce. Za艂o偶y膰 motylek, doda膰 艣mietan臋 i ubi膰 ok. 1min/obr4. Ubija膰 kolejne 30s/obr3 (pilnuj膮c aby nie zrobi艂o si臋 mas艂o) w tym czasie wlewamy stopniowo galaretk臋.
  10. Ostudzone ciasto wyj膮膰 z formy. Ostrym no偶em 艣ci膮膰 wierzch o grubo艣ci ok 1cm, od艂o偶y膰. 
  11. Mas臋 艣mietanow膮 przela膰 na ciasto, rozprowadzi膰 r贸wnomiernie. Na mas臋 艣mietanow膮 pokruszy膰 艣ci臋ty wcze艣niej wierzch. 
  12. Udekorowa膰 granatem lub owocami le艣nymi. 
  13. Przechowywa膰 w lod贸wce.
▶ Le艣ny mech

  • Mo偶na je tak偶e zrobi膰 i poda膰 w formie tortu, wtedy robimy ciasto dwa razy, czyli powtarzamy czynno艣ci od 1 do 2 a ciasto pieczemy w dw贸ch tortownicach. Kremu robimy tyle samo, mo偶emy do niego doda膰 owoce sezonowe. Ciasto po ostudzeniu przekrajamy wzd艂u偶 aby uzyska膰 trzy osobne blaty, a to co nam zostanie kruszymy i posypujemy wierzch.

Komentarze