Leśny mech 🍰
Składniki:
- 150g cukru
- 100g oleju (dobrze użyć oleju bez zapachu i smaku)
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 160g mąki krupczatki lub kaszy mannej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku (przed rozmrożeniem to jest torebka 500 g)
- 125 g wody
- 100 g galaretki cytrynowej lub agrestowej
- 800 g schłodzonej śmietany 30%
- owoce leśne lub granat do dekoracji
Wykonanie:
- Do TM dodać cukier i zmiksować 20s/obr10
- Założyć motylek, dodać jajka, ubijać 4min/37°C/obr4.
- Ponownie ubijać 1min/obr3, w tym czasie wlewać stopniowo olej.
- Zdjąć motylek, dodać mąkę pszenną lub orkiszową, mąkę krupczatkę lub kaszę mannę, proszek do pieczenia i wymieszać 3min/obr.4.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C, ciasto przelać do formy (w mniejszej foremce wyjdzie dość wysokie), wyrównać powierzchnię i piec 40 minut.
- Wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Do czystego naczynia wlać wodę i wsypać galaretkę. gotować 4min/100°C/obr2.
- Przelać do miski, odstawić żeby ostygła.
- Umyć i dobrze osuszyć naczynie miksujące. Założyć motylek, dodać śmietanę i ubić ok. 1min/obr4. Ubijać kolejne 30s/obr3 (pilnując aby nie zrobiło się masło) w tym czasie wlewamy stopniowo galaretkę.
- Ostudzone ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem ściąć wierzch o grubości ok 1cm, odłożyć.
- Masę śmietanową przelać na ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na masę śmietanową pokruszyć ścięty wcześniej wierzch.
- Udekorować granatem lub owocami leśnymi.
- Przechowywać w lodówce.
▶ Leśny mech
- Można je także zrobić i podać w formie tortu, wtedy robimy ciasto dwa razy, czyli powtarzamy czynności od 1 do 2 a ciasto pieczemy w dwóch tortownicach. Kremu robimy tyle samo, możemy do niego dodać owoce sezonowe. Ciasto po ostudzeniu przekrajamy wzdłuż aby uzyskać trzy osobne blaty, a to co nam zostanie kruszymy i posypujemy wierzch.
Komentarze
Prześlij komentarz