D偶em truskawkowy 馃崜

Sk艂adniki:

  • 600 g truskawek
  • 30 g soku z cytryny
  • 150 g cukru 偶eluj膮cego (lub 150 g cukru i 8 g pektyny)

Wykonanie:

  1. Do TM w艂o偶y膰 truskawki, rozdrobni膰 2s/obr4
  2. Doda膰 sok z cytryny, cukier, pektyn臋 i gotowa膰 11min/95°C/obr.wst.1
  3. Przela膰 d偶em do wyparzonych s艂oik贸w. Zamkn膮膰 szczelnie i postawi膰 do g贸ry dnem na 5 minut.

  • D偶em jest do艣膰 rzadki ale zg臋stnieje podczas stygni臋cia.
  • Po otwarciu d偶em przechowywa膰 w lod贸wce.
  • Mo偶na ewentualnie zmniejszy膰 ilo艣膰 cukru lub dos艂odzi膰 do smaku wg. uznania.
  • Truskawki mo偶na zast膮pi膰 innymi owocami.

Komentarze