Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
D偶em truskawkowy 馃崜
Sk艂adniki:
- 600 g truskawek
- 30 g soku z cytryny
- 150 g cukru 偶eluj膮cego (lub 150 g cukru i 8 g pektyny)
Wykonanie:
- Do TM w艂o偶y膰 truskawki, rozdrobni膰 2s/obr4
- Doda膰 sok z cytryny, cukier, pektyn臋 i gotowa膰 11min/95°C/obr.wst.1
- Przela膰 d偶em do wyparzonych s艂oik贸w. Zamkn膮膰 szczelnie i postawi膰 do g贸ry dnem na 5 minut.
- D偶em jest do艣膰 rzadki ale zg臋stnieje podczas stygni臋cia.
- Po otwarciu d偶em przechowywa膰 w lod贸wce.
- Mo偶na ewentualnie zmniejszy膰 ilo艣膰 cukru lub dos艂odzi膰 do smaku wg. uznania.
- Truskawki mo偶na zast膮pi膰 innymi owocami.
Komentarze
Prze艣lij komentarz