Ciep艂e lody 馃崷

Sk艂adniki: 

Masa

  • 90 g cukru
  • 3 bia艂ka
  • sok z p贸艂 cytryny lub limonki

Polewa

  • 150 g czekolady
  • 15 g oleju (np. kokosowego)

Wykonanie:

Masa

  1. Do TM w艂o偶y膰 cukier i zmieli膰 20s/ obr10
  2. Na艂o偶y膰 motylek, doda膰 bia艂ka i ubija膰 (bez na艂o偶onej miarki) 10min/80°C/obr3
  3. Na ostatnie 2 min przed ko艅cem ubijania doda膰 sok z cytryny.
  4. Mas臋 przy pomocy r臋kawa kucharskiego nak艂ada膰 do kubeczk贸w waflowych
  5. Odstawi膰 na ok. 3 godzin

Polewa:

  1. Do suchego TM w艂o偶y膰 czekolad臋 i rozdrobni膰 15s/obr8
  2. Doda膰 olej i wymiesza膰 4min/50°C/obr2
  3. Pola膰 lody

  • Do ubitej masy mo偶na doda膰 barwniki spo偶ywcze i uzyska膰 inne kolory

Komentarze