Zupa Gyros 馃

Sk艂adniki:

  • 600g filet贸w z kurczaka
  • 450 g bulionu warzywnego lub drobiowy 
  • 250 g pieczarek
  • 3 艂y偶ki oleju
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 2 艂y偶eczki cukru
  • 15g przyprawy gyros
  • 150 g cebuli
  • 3 z膮bki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidor贸w krojonych
  • 2 艂y偶ki bazylii suszona 
  • 150 g 艣mietany 18% 

Wykonanie:

  1. Filet z kurczaka kroimy w wi臋ksza kostk臋 i marynujemy w przyprawie gyros. Odk艂adamy do lod贸wki na godzin臋.
  2. Papryk臋 siekamy 5s/obr5 i odk艂adamy do osobnej miski. 
  3. Pomidory siekamy 5s/obr4 i przek艂adamy do papryki. 
  4. Do TM dodajemy cebul臋 oraz czosnek i siekamy 5s/obr5
  5. Nast臋pnie dodajemy olej oraz kurczaka i mieszamy 8min/Varoma/obroty wsteczne1 
  6. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki, bulion, s贸l, cukier, bazyli臋, pomidory i papryk臋. 
  7. Gotujemy ca艂o艣膰  20min/100°C/obroty wsteczne1 z u偶yciem kopystki.
  8. Nast臋pnie dodajemy 艣mietan臋 i gotujemy ca艂o艣膰 jeszcze 1min/100°C/obroty wsteczne z u偶yciem kopystki.

Komentarze