Rurki waflowe z bitą śmietaną 💫

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka (lub wody, lub pół na pół)
  • szczypta soli
  • 50 g masła (opcjonalnie)

Wypełnienie:

  • 250 ml śmietany 36 % 
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • aromat waniliowy

Wykonanie:

  1. Do TM dodać wszystkie składniki na ciasto i wymieszać 20s/obr4. Powinno mieć konsystencję ciasta jak na naleśniki.
  2. Piec w waflownicy na złoty kolor (przed wylaniem każdej porcji ciasta waflownicę lekko smarujemy tłuszczem za pomocą pędzelka)
  3. Nadawać wafelką kształt rurek póki są ciepłe. Po wystygnięciu są twarde i chrupiące.
  4. Do czystego TM wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, 
  5. Dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej i delikatnie mieszamy 6s/obr2. 
  6. Następnie nadziewamy rurki np. za pomocą rękawa cukierniczego.
  7. Gotowe rurki wstawiamy na godzinę do lodówki. 

Komentarze