Przejdź do głównej zawartości
Rurki waflowe z bitą śmietaną 💫
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 300 ml mleka (lub wody, lub pół na pół)
- szczypta soli
- 50 g masła (opcjonalnie)
Wypełnienie:
- 250 ml śmietany 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
- aromat waniliowy
Wykonanie:
- Do TM dodać wszystkie składniki na ciasto i wymieszać 20s/obr4. Powinno mieć konsystencję ciasta jak na naleśniki.
- Piec w waflownicy na złoty kolor (przed wylaniem każdej porcji ciasta waflownicę lekko smarujemy tłuszczem za pomocą pędzelka)
- Nadawać wafelką kształt rurek póki są ciepłe. Po wystygnięciu są twarde i chrupiące.
- Do czystego TM wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę,
- Dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej i delikatnie mieszamy 6s/obr2.
- Następnie nadziewamy rurki np. za pomocą rękawa cukierniczego.
- Gotowe rurki wstawiamy na godzinę do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz