Rurki waflowe z bit膮 艣mietan膮 馃挮

Sk艂adniki:

Ciasto:

  • 300 g m膮ki
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka (lub wody, lub p贸艂 na p贸艂)
  • szczypta soli
  • 50 g mas艂a (opcjonalnie)

Wype艂nienie:

  • 250 ml 艣mietany 36 % 
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 艂y偶ki cukru pudru (do smaku)
  • aromat waniliowy

Wykonanie:

  1. Do TM doda膰 wszystkie sk艂adniki na ciasto i wymiesza膰 20s/obr4. Powinno mie膰 konsystencj臋 ciasta jak na nale艣niki.
  2. Piec w waflownicy na z艂oty kolor (przed wylaniem ka偶dej porcji ciasta waflownic臋 lekko smarujemy t艂uszczem za pomoc膮 p臋dzelka)
  3. Nadawa膰 wafelk膮 kszta艂t rurek p贸ki s膮 ciep艂e. Po wystygni臋ciu s膮 twarde i chrupi膮ce.
  4. Do czystego TM wlewamy 艣mietan臋 i ubijamy z cukrem pudrem na sztywn膮 pian臋, 
  5. Dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej i delikatnie mieszamy 6s/obr2. 
  6. Nast臋pnie nadziewamy rurki np. za pomoc膮 r臋kawa cukierniczego.
  7. Gotowe rurki wstawiamy na godzin臋 do lod贸wki. 

Komentarze