Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
Rurki waflowe z bit膮 艣mietan膮 馃挮
Sk艂adniki:
Ciasto:
- 300 g m膮ki
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 300 ml mleka (lub wody, lub p贸艂 na p贸艂)
- szczypta soli
- 50 g mas艂a (opcjonalnie)
Wype艂nienie:
- 250 ml 艣mietany 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 艂y偶ki cukru pudru (do smaku)
- aromat waniliowy
Wykonanie:
- Do TM doda膰 wszystkie sk艂adniki na ciasto i wymiesza膰 20s/obr4. Powinno mie膰 konsystencj臋 ciasta jak na nale艣niki.
- Piec w waflownicy na z艂oty kolor (przed wylaniem ka偶dej porcji ciasta waflownic臋 lekko smarujemy t艂uszczem za pomoc膮 p臋dzelka)
- Nadawa膰 wafelk膮 kszta艂t rurek p贸ki s膮 ciep艂e. Po wystygni臋ciu s膮 twarde i chrupi膮ce.
- Do czystego TM wlewamy 艣mietan臋 i ubijamy z cukrem pudrem na sztywn膮 pian臋,
- Dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej i delikatnie mieszamy 6s/obr2.
- Nast臋pnie nadziewamy rurki np. za pomoc膮 r臋kawa cukierniczego.
- Gotowe rurki wstawiamy na godzin臋 do lod贸wki.
Komentarze
Prze艣lij komentarz