Lody orzechowe 馃崹馃尠

Sk艂adniki:

  • 70 g orzech贸w laskowych (wy艂uskanych)
  • 500 g mleka
  • 200 g 艣mietany 30%
  • 5 偶贸艂tek
  • 80 g cukru

Wykonanie:

  1. Rozgrza膰 piekarnik do 180潞C. Wy艂uskane orzechy wy艂o偶y膰 na blach臋 i piec ok. 8-10 min a偶 sk贸rki pop臋kaj膮. Ostudzi膰. Wyj膮膰 orzechy do 艣ciereczki, potrze膰 energicznie, aby pozby膰 si臋 sk贸rek. 
  2. Do naczynia miksuj膮cego wsypa膰 obrane orzechy, rozdrobni膰 8 s/obr10
  3. Doda膰 pozosta艂e sk艂adniki i gotowa膰 10min/90潞C/obr2
  4. Zmiksowa膰 zwi臋kszaj膮c obroty 30s/obr5-10
  5. Przela膰 do du偶ej formy (20x20 cm), odstawi膰 do ostygni臋cia i wstawi膰 do zamra偶alnika na oko艂o 12 godzin.
  6. Po wyj臋ciu z zamra偶alnika pozostawi膰 na kilka minut przed pokrojeniem na kawa艂ki wielko艣ci 4x4 cm. 
  7. Po艂ow臋 lod贸w umie艣ci膰 w TM, rozdrobni膰 przy pomocy kopystki 15s/obr9, nast臋pnie ubi膰 30 s/obr4. Prze艂o偶y膰 do innego naczynia i powt贸rzy膰 czynno艣膰 z drug膮 po艂ow膮 lod贸w. 
  8. Uformowa膰 kulki, podawa膰 bezpo艣rednio po przygotowaniu.

Komentarze