Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
Lody orzechowe 馃崹馃尠
Sk艂adniki:
- 70 g orzech贸w laskowych (wy艂uskanych)
- 500 g mleka
- 200 g 艣mietany 30%
- 5 偶贸艂tek
- 80 g cukru
Wykonanie:
- Rozgrza膰 piekarnik do 180潞C. Wy艂uskane orzechy wy艂o偶y膰 na blach臋 i piec ok. 8-10 min a偶 sk贸rki pop臋kaj膮. Ostudzi膰. Wyj膮膰 orzechy do 艣ciereczki, potrze膰 energicznie, aby pozby膰 si臋 sk贸rek.
- Do naczynia miksuj膮cego wsypa膰 obrane orzechy, rozdrobni膰 8 s/obr10
- Doda膰 pozosta艂e sk艂adniki i gotowa膰 10min/90潞C/obr2
- Zmiksowa膰 zwi臋kszaj膮c obroty 30s/obr5-10
- Przela膰 do du偶ej formy (20x20 cm), odstawi膰 do ostygni臋cia i wstawi膰 do zamra偶alnika na oko艂o 12 godzin.
- Po wyj臋ciu z zamra偶alnika pozostawi膰 na kilka minut przed pokrojeniem na kawa艂ki wielko艣ci 4x4 cm.
- Po艂ow臋 lod贸w umie艣ci膰 w TM, rozdrobni膰 przy pomocy kopystki 15s/obr9, nast臋pnie ubi膰 30 s/obr4. Prze艂o偶y膰 do innego naczynia i powt贸rzy膰 czynno艣膰 z drug膮 po艂ow膮 lod贸w.
- Uformowa膰 kulki, podawa膰 bezpo艣rednio po przygotowaniu.
Komentarze
Prze艣lij komentarz