Duszony kurczak z pieczarkami 馃崡

Sk艂adniki:

  • 75 g cebuli
  • 1 z膮bek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 kostka bulionu (wykonanego w TM)
  • 300 g wody
  • 25 g bia艂ego wina (opcjonalnie)
  • 500 g kurczaka, pokrojonego w kostk臋
  • 125 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 li艣膰 laurowy
  • 1 艂y偶eczka przyprawy curry
  • 1/4 艂y偶eczki papryki cayenne 
  • 1/2 艂y偶eczki pieprzu
  • 1/2 艂y偶eczki soli (do smaku) 
  • 3 szczypty ga艂ki muszkato艂owej
  • 1/2 艂y偶eczki kopereku, drobno posiekanego
  • 1/2 pietruszki, drobno posiekanej 

Wykonanie:

  1. Do TM doda膰 cebul臋 i czosnek rozdrobni膰 6 s/obr5. Wla膰 oliw臋 i dusi膰 3min/100°C/obr1.
  2. Doda膰 kawa艂ki kurczaka, wod臋, wino, kostk臋 bulionu, li艣膰 laurowy, przypraw臋 curry, pieprz cayenne, ga艂k臋 muszkato艂ow膮, przyprawi膰 sol膮 i pieprzem, dusi膰 20min/100°C/wsteczne obr1
  3. Doda膰 pieczarki, koperek, pietruszk臋 i dusi膰 jeszcze 2min/100°C/wsteczne obr1.
  4. Mo偶na zag臋艣ci膰 sos 1 艂y偶eczk膮 m膮ki kukurydzianej oraz zabieli膰 odrobin膮 艣mietany lub mleka. Wymiesza膰 jeszcze 30s/100°C/wsteczne obr1.

  • Podawa膰 z ziemniakami lub z makaronem, posypane posiekan膮 natk膮 pietruszki.

Komentarze

  1. Szybkie, proste ale jakie smaczne danie. Ja zabieli艂am 艣mietan膮.

    OdpowiedzUsu艅

Prze艣lij komentarz