Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
Duszony kurczak z pieczarkami 馃崡
Sk艂adniki:
- 75 g cebuli
- 1 z膮bek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 kostka bulionu (wykonanego w TM)
- 300 g wody
- 25 g bia艂ego wina (opcjonalnie)
- 500 g kurczaka, pokrojonego w kostk臋
- 125 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 li艣膰 laurowy
- 1 艂y偶eczka przyprawy curry
- 1/4 艂y偶eczki papryki cayenne
- 1/2 艂y偶eczki pieprzu
- 1/2 艂y偶eczki soli (do smaku)
- 3 szczypty ga艂ki muszkato艂owej
- 1/2 艂y偶eczki kopereku, drobno posiekanego
- 1/2 pietruszki, drobno posiekanej
Wykonanie:
- Do TM doda膰 cebul臋 i czosnek rozdrobni膰 6 s/obr5. Wla膰 oliw臋 i dusi膰 3min/100°C/obr1.
- Doda膰 kawa艂ki kurczaka, wod臋, wino, kostk臋 bulionu, li艣膰 laurowy, przypraw臋 curry, pieprz cayenne, ga艂k臋 muszkato艂ow膮, przyprawi膰 sol膮 i pieprzem, dusi膰 20min/100°C/wsteczne obr1
- Doda膰 pieczarki, koperek, pietruszk臋 i dusi膰 jeszcze 2min/100°C/wsteczne obr1.
- Mo偶na zag臋艣ci膰 sos 1 艂y偶eczk膮 m膮ki kukurydzianej oraz zabieli膰 odrobin膮 艣mietany lub mleka. Wymiesza膰 jeszcze 30s/100°C/wsteczne obr1.
- Podawa膰 z ziemniakami lub z makaronem, posypane posiekan膮 natk膮 pietruszki.
Szybkie, proste ale jakie smaczne danie. Ja zabieli艂am 艣mietan膮.
OdpowiedzUsu艅