Do TM wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr1.
Dodać jogurt, mąkę, sól i oliwę, wyrobić 3min/Interwał
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do TM włożyć mozzarellę i fetę, rozdrobnić 10 s/obr4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na okrąg ok. 20-22 cm, następnie dwa brzegi zagiąć do środka, końcówki zlepić, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
Uformować dłońmi w łódki, następnie nałożyć do każdego chaczapuri po połowie farszu serowego.
Piec 13-15 min (250°C).
Chaczapuri wyjąć z piekarnika, za pomocą widelca przemieszać wnętrze, tak, aby farsz serowy połączył się z ciastem.
Na środek każdego upieczonego chaczapuri wbić jajko, następnie ponownie włożyć do piekarnika o 250°C na 2 min aby białko jajka lekko się ścięło.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Brzegi chaczapuri można przed podaniem posmarować masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz