Ubijanie bia艂ek 馃

Sk艂adniki: 

  • Kilka bia艂ek jaj kurzych 
  • 1-2 szczypty soli
  • 艁y偶eczka octu

Wykonanie:

  1. Ubita piana powinny by膰 puszysta, bia艂a i sztywna.
  2. Bia艂ka to 90% wody, kt贸rej absolutnie nie da si臋 ubi膰, i 10% bia艂ka, kt贸re pr贸bujemy ubi膰. Chodzi o to 偶eby w bia艂ka wt艂oczy膰 jak najwi臋cej p臋cherzyk贸w powietrza. 
  3. Aby ubi膰 dobrze pian臋 z bia艂ek musimy starannie oddzieli膰 bia艂ka od 偶贸艂tek. Trzeba to zrobi膰 na prawd臋 dok艂adnie bo najmniejsza drobina 偶贸艂tka spowoduje, 偶e bia艂ka 藕le si臋 ubij膮, gdy偶 t艂uszcz zawarty w 偶贸艂tku b臋dzie niszczy艂 powstaj膮ce b膮belki. 
  4. Z tego samego powodu trzeba ubija膰 pian臋 w idealnie czystym naczyniu, najlepiej stalowym lub szklanym. Dla pewno艣ci mo偶na przetrze膰 je niewielk膮 ilo艣ci膮 soku z cytryny i osuszy膰 czystym r臋cznikiem. Kwas rozpu艣ci ewentualne resztki t艂uszczu. 
  5. Temperatura bia艂ek nie jest tak wa偶na, niekt贸rzy zalecaj膮 ubijanie bia艂ek dobrze sch艂odzonych, ale nie ma to uzasadnienia. Dobrze jest jednak doda膰 do bia艂ek szczypt臋 soli i ubija膰 najpierw na mniejszych obrotach do spienienia a potem zwi臋kszy膰 obroty i ubija膰 a偶 piana b臋dzie sztywna, bia艂a i l艣ni膮ca. 
  6. Cukier je艣li jest w przepisie do kt贸rego dodajemy pian臋, dosypuje si臋 stopniowo pod koniec ubijania. 
  7. Pian臋 ubijamy bezpo艣rednio przed u偶yciem poniewa偶 odstawiona traci na puszysto艣ci i nie da si臋 jej dobrze ponownie ubi膰.

Komentarze