Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
Ubijanie bia艂ek 馃
Sk艂adniki:
- Kilka bia艂ek jaj kurzych
- 1-2 szczypty soli
- 艁y偶eczka octu
Wykonanie:
- Ubita piana powinny by膰 puszysta, bia艂a i sztywna.
- Bia艂ka to 90% wody, kt贸rej absolutnie nie da si臋 ubi膰, i 10% bia艂ka, kt贸re pr贸bujemy ubi膰. Chodzi o to 偶eby w bia艂ka wt艂oczy膰 jak najwi臋cej p臋cherzyk贸w powietrza.
- Aby ubi膰 dobrze pian臋 z bia艂ek musimy starannie oddzieli膰 bia艂ka od 偶贸艂tek. Trzeba to zrobi膰 na prawd臋 dok艂adnie bo najmniejsza drobina 偶贸艂tka spowoduje, 偶e bia艂ka 藕le si臋 ubij膮, gdy偶 t艂uszcz zawarty w 偶贸艂tku b臋dzie niszczy艂 powstaj膮ce b膮belki.
- Z tego samego powodu trzeba ubija膰 pian臋 w idealnie czystym naczyniu, najlepiej stalowym lub szklanym. Dla pewno艣ci mo偶na przetrze膰 je niewielk膮 ilo艣ci膮 soku z cytryny i osuszy膰 czystym r臋cznikiem. Kwas rozpu艣ci ewentualne resztki t艂uszczu.
- Temperatura bia艂ek nie jest tak wa偶na, niekt贸rzy zalecaj膮 ubijanie bia艂ek dobrze sch艂odzonych, ale nie ma to uzasadnienia. Dobrze jest jednak doda膰 do bia艂ek szczypt臋 soli i ubija膰 najpierw na mniejszych obrotach do spienienia a potem zwi臋kszy膰 obroty i ubija膰 a偶 piana b臋dzie sztywna, bia艂a i l艣ni膮ca.
- Cukier je艣li jest w przepisie do kt贸rego dodajemy pian臋, dosypuje si臋 stopniowo pod koniec ubijania.
- Pian臋 ubijamy bezpo艣rednio przed u偶yciem poniewa偶 odstawiona traci na puszysto艣ci i nie da si臋 jej dobrze ponownie ubi膰.
Komentarze
Prze艣lij komentarz