Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
Syrop cukrowy
Sk艂adniki:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 艂y偶eczka cytryny lub spirytusu (opcjonalnie, przed艂u偶a okres przechowywania)
Wykonanie:
- Do garnka wsypuj臋 cukier, dolewam wod臋 i co jaki艣 czas mieszaj膮c, doprowadzam do zagotowania. Kiedy ca艂o艣膰 mocno si臋 ju偶 gotuje, wy艂膮czam grzanie i zostawiam do ostygni臋cia.
- Do ostudzonego dodajemy 艣wie偶o wyci艣ni臋ty sok z cytryny i mieszamy.
- Przelewamy do butelki i przechowujmy w lod贸wce nawet do kilku tygodni.
- W celu uzyskania syropu smakowego (syrop barma艅ski np. do drink贸w, kaw, herbat) do wody i cukru dodaj臋 dorzucam ulubione dodatki, w艂膮czam grzanie, doprowadzam do zagotowania. Mo偶na w ten spos贸b zrobi膰 syrop cynamonowy, kawowy, waniliowy, mi臋towy, cytrusowy, itp. Mo偶na te偶 tworzy膰 w艂asne mieszanki smakowe np. syrop imbirowo-cynamonowy (艣wietny do zimowych herbat) lub mi臋towo-cytrynowy czy pomara艅czowo-kawowy.
- Mo偶na wykorzysta膰 do s艂odzenia zimnych napoj贸w np. shake’贸w, lassi, napoj贸w mlecznych czy jogurtowych, kompotu gotowanego bez cukru, mro偶onych herbat, kaw, drink贸w, koktajli itp.
- Mo偶na u偶y膰 cukru trzcinowego, wtedy syrop cukrowy jest bardziej aromatyczny, lub cukru bia艂ego, wtedy syrop jest bardziej neutralny
- Syrop cukrowy mo偶na wymiesza膰 w r贸偶nych proporcjach w zale偶no艣ci od potrzeb i upodoba艅.
- 1:1 jest p艂ynny i doskonale nadaje si臋 np. do s艂odzenia zimnych napoj贸w
- 2:1 jest g臋stszy i zdecydowanie s艂odszy, co czasem si臋 przydaje, bo mo偶na da膰 go mniej i np. tak mocno nie rozcie艅czy膰 tego, co s艂odzimy.
Komentarze
Prze艣lij komentarz