Przejdź do głównej zawartości
Rurki z kremem ✨
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Krem śmietankowy:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 250 ml śmietanki mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- odrobina naturalnej wanilii (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto. Wyrobić 1,30min/Interwał.
- Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz.
- Następnie podsypując lekko mąką cienko rozwałkować na grubość ok. 1 mm.
- Pokroić w długie paski, o szerokości ok. 1,5 cm.
- Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej.
- Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Piec na złoty kolor ok. 15 min w temperaturze 200ºC.
- Wystudzić na metalowej kratce.
- Śmietany ubić z cukrem pudrem i wanilią. Za pomocą szprycy nadziać rurki.
Komentarze
Prześlij komentarz