Rurki z kremem ✨

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła 
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 ml śmietanki mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina naturalnej wanilii (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto. Wyrobić 1,30min/Interwał.
  2. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz.
  3. Następnie podsypując lekko mąką cienko rozwałkować na grubość ok. 1 mm. 
  4. Pokroić w długie paski, o szerokości ok. 1,5 cm. 
  5. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. 
  6. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  7. Piec na złoty kolor ok. 15 min w temperaturze 200ºC. 
  8. Wystudzić na metalowej kratce.
  9. Śmietany ubić z cukrem pudrem i wanilią. Za pomocą szprycy nadziać rurki.

Komentarze