200 g pomidorów (bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki)
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
8-10 plastrów szynki parmeńskiej
40-50 g rukoli
10 liści bazylii
30 g parmezan
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 250st blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, świeże drożdże, oliwę, sól i cukier, wyrobić 2min/Interwał
Ciasto wyłożyć na obficie oprószony mąką blat i krótko wyrobić, następnie rozwałkować na cienki prostokąt i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia odstawić w ciepłe miejsce
Dodatki
Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić 3sec/obr5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek rozdrobnić 3sec/obr5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę dusić 2min/120st/obr1
Dodać pomidory, sól i pieprz. Wymieszać 20sec/obr5. Składniki równomiernie rozłożyć na cieście, na wierzchu rozłożyć rozdrobnioną mozzarellę. Piec 8-12min/250st na najniższej szynie lub na spodzie piekarnika
Na upieczonej pizzy ułożyć plastry szynki, posypać rukolą i bazylią. Nożem do warzyw lub płaskim nożem do sera pokroić parmezan bezpośrednio nad pizzą.
Komentarze
Prześlij komentarz