Pizza z szynką parmeńską i rukolą 🍕


Składniki:

Ciasto:


  • 170 g mąki pszennej
  • 90 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cukru

Dodatki


  • 250 g sera mozzarella (odsączonego z zalewy)
  • 90 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pomidorów (bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 8-10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 40-50 g rukoli
  • 10 liści bazylii
  • 30 g parmezan

Wykonanie:


  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250st blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, świeże drożdże, oliwę, sól i cukier, wyrobić 2min/Interwał
  3. Ciasto wyłożyć na obficie oprószony mąką blat i krótko wyrobić, następnie rozwałkować na cienki prostokąt i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia odstawić w ciepłe miejsce
  4. Dodatki
  5. Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić 3sec/obr5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek rozdrobnić 3sec/obr5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać oliwę dusić 2min/120st/obr1
  8. Dodać pomidory, sól i pieprz. Wymieszać 20sec/obr5. Składniki równomiernie rozłożyć na cieście, na wierzchu rozłożyć rozdrobnioną mozzarellę. Piec 8-12min/250st na najniższej szynie lub na spodzie piekarnika
  9. Na upieczonej pizzy ułożyć plastry szynki, posypać rukolą i bazylią. Nożem do warzyw lub płaskim nożem do sera pokroić parmezan bezpośrednio nad pizzą.

Komentarze