Przejdź do głównej zawartości
Pizza z szynką parmeńską i rukolą 🍕
Składniki:
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 90 g wody
- 10 g świeżych drożdży
- 10 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki cukru
Dodatki
- 250 g sera mozzarella (odsączonego z zalewy)
- 90 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 200 g pomidorów (bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki)
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 8-10 plastrów szynki parmeńskiej
- 40-50 g rukoli
- 10 liści bazylii
- 30 g parmezan
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 250st blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, świeże drożdże, oliwę, sól i cukier, wyrobić 2min/Interwał
- Ciasto wyłożyć na obficie oprószony mąką blat i krótko wyrobić, następnie rozwałkować na cienki prostokąt i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia odstawić w ciepłe miejsce
- Dodatki
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić 3sec/obr5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek rozdrobnić 3sec/obr5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę dusić 2min/120st/obr1
- Dodać pomidory, sól i pieprz. Wymieszać 20sec/obr5. Składniki równomiernie rozłożyć na cieście, na wierzchu rozłożyć rozdrobnioną mozzarellę. Piec 8-12min/250st na najniższej szynie lub na spodzie piekarnika
- Na upieczonej pizzy ułożyć plastry szynki, posypać rukolą i bazylią. Nożem do warzyw lub płaskim nożem do sera pokroić parmezan bezpośrednio nad pizzą.
Komentarze
Prześlij komentarz