Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
Pierogi ruskie 馃嵔
Sk艂adniki:
Ciasto
- 560 g m膮ki
- 2 艂y偶ki oleju
- 1 jajko (opcjonalnie)
- 250 g ciep艂ej wody
Farsz
- 120 g cebuli dymki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 500 g ziemniak贸w m膮czystych, ugotowanych, ostudzonych
- 2 艂y偶ki kaszy manny
- 500 g twarogu
- s贸l do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
- Wszystkie sk艂adniki na ciasto w艂o偶y膰 do TM i wyrobi膰 1 min/Interwa艂.
- Po wyj臋ciu ciasto cienko rozwa艂kowa膰 podsypuj膮c m膮k膮 i wycina膰 kr膮偶ki.
- Do czystego TM wk艂adamy cebul臋 i oliw臋. Siekamy 5s/obr5. Dusimy 7min/120°C/obr1.
- Doda膰 reszt臋 sk艂adnik贸w na farsz i wyrobi膰 przy pomocy kopystki 30s/obr3.
- Na 艣rodku ka偶dego kr膮偶ka nak艂ada膰 farsz, zlepia膰 brzegi.
- Wrzuca膰 na gotuj膮c膮 osolon膮 wod臋. Gotowa膰 ok. 2 min od wyp艂yni臋cia pierog贸w na powierzchni臋.
- Po podzieleniu ciasta wzi膮膰 jedn膮 cz臋艣膰 do wa艂kowania a reszt臋 mo偶na w艂o偶y膰 do woreczka foliowego i owin膮膰 w r臋cznik aby nie traci艂o ciep艂a i elastyczno艣ci.
- Mo偶na serwowa膰 z podsma偶onym pokrojonym w kosteczk臋 bekonem lub z jogurtem naturalnym.
- Pierogi przed ugotowaniem mo偶na zamrozi膰. Pojedynczo pouk艂ada膰 na tacy aby si臋 nie zlepi艂y i wstawi膰 do zamra偶arki.
Komentarze
Prze艣lij komentarz