Pierogi ruskie 馃嵔

Sk艂adniki:

Ciasto

  • 560 g m膮ki
  • 2 艂y偶ki oleju
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 250 g ciep艂ej wody

Farsz

  • 120 g cebuli dymki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 500 g ziemniak贸w m膮czystych, ugotowanych, ostudzonych
  • 2 艂y偶ki kaszy manny
  • 500 g twarogu
  • s贸l do smaku
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Wszystkie sk艂adniki na ciasto w艂o偶y膰 do TM i wyrobi膰 1 min/Interwa艂.
  2. Po wyj臋ciu ciasto cienko rozwa艂kowa膰 podsypuj膮c m膮k膮 i wycina膰 kr膮偶ki.
  3. Do czystego TM wk艂adamy cebul臋 i oliw臋. Siekamy 5s/obr5. Dusimy 7min/120°C/obr1.
  4. Doda膰 reszt臋 sk艂adnik贸w na farsz i wyrobi膰 przy pomocy kopystki 30s/obr3.
  5. Na 艣rodku ka偶dego kr膮偶ka nak艂ada膰 farsz, zlepia膰 brzegi. 
  6. Wrzuca膰 na gotuj膮c膮 osolon膮 wod臋. Gotowa膰 ok. 2 min od wyp艂yni臋cia pierog贸w na powierzchni臋.

  • Po podzieleniu ciasta wzi膮膰 jedn膮 cz臋艣膰 do wa艂kowania a reszt臋 mo偶na w艂o偶y膰 do woreczka foliowego i owin膮膰 w r臋cznik aby nie traci艂o ciep艂a i elastyczno艣ci.
  • Mo偶na serwowa膰 z podsma偶onym pokrojonym w kosteczk臋 bekonem lub z jogurtem naturalnym. 
  • Pierogi przed ugotowaniem mo偶na zamrozi膰. Pojedynczo pouk艂ada膰 na tacy aby si臋 nie zlepi艂y i wstawi膰 do zamra偶arki.

Komentarze