P膮czki hiszpa艅skie (Gniazdka) 馃崺

Sk艂adniki:
- 250 ml wody
- 100 g mas艂a
- szczypta soli
- 200 g m膮ki
- 4 jajka
- olej rzepakowy do g艂臋bokiego sma偶enia
- 150 g cukru pudru
- 2 艂y偶ki mleka
- 1 艂y偶ka soku z cytryny
Wykonanie:
- Do naczynia miksuj膮cego doda膰 wod臋, mas艂o, s贸l i gotowa膰 4min/100°/obr.1.
- Do wrz膮tku doda膰 m膮k臋, wymiesza膰 30s/obr.3. Zostawi膰 w naczyniu miksuj膮cym do ostudzenia (ok. 1/2 godziny)
- Nast臋pnie mieszaj膮c ciasto 2min/obr.3, stopniowo wbija膰 po jednym jajku a偶 powstanie g臋ste, kleiste ciasto.
- Prze艂o偶y膰 je do szprycy cukierniczej z ko艅c贸wk膮 w kszta艂cie du偶ej gwiazdki.
- Arkusz papieru do pieczenia posmarowa膰 olejem za pomoc膮 p臋dzelka. Na papierze wyciska膰 z ciasta gniazdka o 艣rednicy ok. 8cm, robi膮c podw贸jne okr臋gi (jeden na drugim). No偶yczkami wyci膮膰 z papieru kwadraty, tak by ka偶dy p膮czek znajdowa艂 si臋 na jednym kwadracie.
- P膮czki k艂a艣膰 „do g贸ry nogami” wraz z papierem na rozgrzany olej. Po kilkunastu sekundach sma偶enia papier z 艂atwo艣ci膮 sam b臋dzie odchodzi艂 od p膮czk贸w, nale偶y go wtedy ostro偶nie wyj膮膰.
- P膮czki sma偶y膰 z obu stron na z艂oty kolor, po czym wyjmowa膰 i ods膮cza膰 z t艂uszczu na r臋cznikach papierowych. Odstawi膰 do przestudzenia.
- Z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wrz膮tku zrobi膰 lukier i posmarowa膰 nim p膮czki.
▶ P膮czki hiszpa艅skie (Gniazdka)
Komentarze
Prze艣lij komentarz