Mini-Pavlova z owocami 馃崜馃

Sk艂adniki:

  • 8 bia艂ek 
  • szczypta soli
  • 400 g drobnego cukru
  • 2 艂y偶eczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 艂y偶eczki octu winnego lub soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 500 ml 艣mietany krem贸wki 30% lub 36%, sch艂odzonej
  • truskawki, maliny, owoce kiwi, jagody, granaty lub inne drobne owoce

Wykonanie: 

  1. W TM ubi膰 bia艂ka ze szczypt膮 soli na sztywn膮 pian臋 ok.2min/obr.4
  2. Do ubitej piany dodawa膰 cukier, powoli i stopniowo, 艂y偶ka po 艂y偶ce, ca艂y czas ubijaj膮c, do powstani b艂yszcz膮cej piany. 
  3. Doda膰 octu winnego lub soku z cytryny, ubi膰. Doda膰 przesian膮 skrobi臋 ziemniaczan膮 i delikatnie wymiesza膰 szpatu艂k膮.
  4. P艂ask膮 i du偶膮 blach臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Od miseczki odrysowa膰 8 k贸艂ek o 艣rednicy oko艂o 10 cm, zachowuj膮c odst臋py. Wy艂o偶y膰 na nie bez臋, wyr贸wna膰. Mo偶na uformowa膰 j膮 z do艂kiem w 艣rodku, by 艂atwiej by艂o p贸藕niej nak艂ada膰 bit膮 艣mietan臋 i owoce.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanego do 150潞C. 
  6. Po 2 minutach zmniejszy膰 temperatur臋 do 120潞C i piec przez oko艂o 75-90 minut. Bezy powinny lekko si臋 zarumienic. Przy dotyku powinny by膰 suche i chrupkie a w 艣rodku piankowe. 
  7. Wy艂膮czy膰 piekarnik, uchyli膰 drzwiczki i zostawi膰 do wystudzenia.
  8. Krem贸wk臋 ubi膰, mo偶na z ma艂ym dodatkiem cukru pudru. Wy艂o偶y膰 na wystudzone bezy. Udekorowa膰 owocami.

Komentarze