Masa daktylowa 馃嵂

Sk艂adniki:

  • 150 g suszonych daktyli (bez pestek)
  • 200 g gor膮cej wody

Wykonanie:

  1. Daktyle zala膰 wod膮 i odstawi膰 na ok. 1/2 godziny.
  2. Daktyle razem z wod膮 umie艣ci膰 w naczyniu i gotowa膰 20min/90°C/obr1
  3. Ca艂o艣膰 zmiksowa膰 1min/obr7-10. W po艂owie czasu mo偶na przerwa膰 miksowanie i zgarn膮膰 kopystk膮 mas臋 ze 艣cianek naczynia. Je偶eli jest za g臋sty, mo偶na doda膰 wrz膮tku do 偶膮danej konsystencji.
  4. Przela膰 do s艂oiczk贸w, zakr臋ci膰 i zostawi膰 na zakr臋tkach do wystudzenia. 
  5. Przechowywa膰 w lod贸wce. Zu偶y膰 w ci膮gu tygodnia.

  • Masa daktylowa to tak zwany naturalny s艂odzik!

Komentarze