Lody lawendowe 馃崹

Sk艂adniki:

  • 300 ml 艣mietany krem贸wki 30% lub 36%
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 艂y偶ki cukru waniliowego
  • 3 艂y偶ki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3-4 ga艂膮zki lawendy
  • Szczypta soli
  • 1 艂y偶eczka octu

Wykonanie:

  1. Jajka podziel na 偶贸艂tka i bia艂ka. Do naczynia miksuj膮cego w艂贸偶 motylek, wlej bia艂ka, dodaj szczypt臋 soli, 艂y偶eczk臋 octu i ubijaj 2 min / obr. 4
  2. Pami臋taj, aby naczynie miksuj膮ce by艂o suche i czyste.
  3. Ubite bia艂ka prze艂贸偶 do miseczki. Umyj i wysusz naczynie miksuj膮ce.
  4. Do naczynia miksuj膮cego ponownie za艂贸偶 motylek. Wlej 艣mietan臋 i ubijaj 1 min / obr. 4, w czasie ubijania dosypuj cukier puder.
  5. Ubit膮 艣mietan臋 prze艂贸偶 do kolejnej miski. Umyj i wysusz naczynie miksuj膮ce.
  6. Do naczynia miksuj膮cego (ju偶 bez motylka!) wlej 偶贸艂tka, mleko, oraz dodaj cukier waniliowy. Lask臋 wanilii przetnij wzd艂u偶 i wydr膮偶 ziarenka. Lawend臋 obierz z ga艂膮zek, umyj i dodaj do naczynia miksuj膮cego razem z ziarenkami wanilii. Utrzyj 偶贸艂tka 37 stopni / 2 min. / obr. 2
  7. Ostud藕 utarte 偶贸艂tka. Nast臋pnie dodaj do nich ubit膮 艣mietan臋 i ubij膮 pian臋 z bia艂ek. Miksuj 1 min / obr 3
  8. Gotow膮 mas臋 przelej do pude艂ka i zamro藕 przez co najmniej 4 godziny. Gotowe lody podawaj np. polane odrobin膮 miodu.

Komentarze