Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
Lody lawendowe 馃崹
Sk艂adniki:
- 300 ml 艣mietany krem贸wki 30% lub 36%
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- 2-3 艂y偶ki cukru waniliowego
- 3 艂y偶ki mleka
- 1 laska wanilii
- 3-4 ga艂膮zki lawendy
- Szczypta soli
- 1 艂y偶eczka octu
Wykonanie:
- Jajka podziel na 偶贸艂tka i bia艂ka. Do naczynia miksuj膮cego w艂贸偶 motylek, wlej bia艂ka, dodaj szczypt臋 soli, 艂y偶eczk臋 octu i ubijaj 2 min / obr. 4
- Pami臋taj, aby naczynie miksuj膮ce by艂o suche i czyste.
- Ubite bia艂ka prze艂贸偶 do miseczki. Umyj i wysusz naczynie miksuj膮ce.
- Do naczynia miksuj膮cego ponownie za艂贸偶 motylek. Wlej 艣mietan臋 i ubijaj 1 min / obr. 4, w czasie ubijania dosypuj cukier puder.
- Ubit膮 艣mietan臋 prze艂贸偶 do kolejnej miski. Umyj i wysusz naczynie miksuj膮ce.
- Do naczynia miksuj膮cego (ju偶 bez motylka!) wlej 偶贸艂tka, mleko, oraz dodaj cukier waniliowy. Lask臋 wanilii przetnij wzd艂u偶 i wydr膮偶 ziarenka. Lawend臋 obierz z ga艂膮zek, umyj i dodaj do naczynia miksuj膮cego razem z ziarenkami wanilii. Utrzyj 偶贸艂tka 37 stopni / 2 min. / obr. 2
- Ostud藕 utarte 偶贸艂tka. Nast臋pnie dodaj do nich ubit膮 艣mietan臋 i ubij膮 pian臋 z bia艂ek. Miksuj 1 min / obr 3
- Gotow膮 mas臋 przelej do pude艂ka i zamro藕 przez co najmniej 4 godziny. Gotowe lody podawaj np. polane odrobin膮 miodu.
Komentarze
Prze艣lij komentarz