Kruche rogaliki 馃

Sk艂adniki:

  • 500 g m膮ki pszennej
  • 30 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • 200 g mas艂a
  • 20 g cukru
  • 20 g mleka
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • marmolada, d偶em, konfitura lub nutella

Dodatkowo:

  • 1 jajko (do posmarowania rogalik贸w)
  • cukier puder (do posypania)

Wykonanie:

  1. Do naczynia mijaj膮cego wk艂adamy mas艂o i rozpuszczamy czas 1min30sec/50°C/obr2. Przelewamy mas艂o do miseczki i odstawiamy.
  2. Wlewamy do naczynia mleko i podgrzewamy czas 1min/37°C/obr2.
  3. Dodajemy dro偶dze i mieszamy 10 sek/obr2. Zostawiamy do wyrosni臋cia na 10 minut.
  4. Nast臋pnie dodajemy m膮k臋, jogurt, roztopione mas艂o, jajka, cukier i wyrabiamy 2min/Interwa艂. 
  5. Ciasto formujemy w kulk臋, owijamy foli膮 i wk艂adamy na 20 minut do lod贸wki.
  6. Nastepnie ciasto dzielimy na 4 cz臋艣ci, rozwa艂kowujemy na kszta艂t ko艂a i dzielimy na 8 tr贸jk膮t贸w, nak艂adamy na ka偶dy tr贸jk膮t nadzienie i zwijamy rogaliki. Tak post臋pujemy z pozosta艂ymi cz臋艣ciami ciasta.
  7. Wyk艂adamy rogaliki na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem i zostawiamy jeszcze na 20 minut, potem smarujemy rozmieszanym jajkiem i pieczemy 20 min w piekarniku 180°C.
  8. Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze