Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
Kruche rogaliki 馃
Sk艂adniki:
- 500 g m膮ki pszennej
- 30 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
- 200 g mas艂a
- 20 g cukru
- 20 g mleka
- 130 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- marmolada, d偶em, konfitura lub nutella
Dodatkowo:
- 1 jajko (do posmarowania rogalik贸w)
- cukier puder (do posypania)
Wykonanie:
- Do naczynia mijaj膮cego wk艂adamy mas艂o i rozpuszczamy czas 1min30sec/50°C/obr2. Przelewamy mas艂o do miseczki i odstawiamy.
- Wlewamy do naczynia mleko i podgrzewamy czas 1min/37°C/obr2.
- Dodajemy dro偶dze i mieszamy 10 sek/obr2. Zostawiamy do wyrosni臋cia na 10 minut.
- Nast臋pnie dodajemy m膮k臋, jogurt, roztopione mas艂o, jajka, cukier i wyrabiamy 2min/Interwa艂.
- Ciasto formujemy w kulk臋, owijamy foli膮 i wk艂adamy na 20 minut do lod贸wki.
- Nastepnie ciasto dzielimy na 4 cz臋艣ci, rozwa艂kowujemy na kszta艂t ko艂a i dzielimy na 8 tr贸jk膮t贸w, nak艂adamy na ka偶dy tr贸jk膮t nadzienie i zwijamy rogaliki. Tak post臋pujemy z pozosta艂ymi cz臋艣ciami ciasta.
- Wyk艂adamy rogaliki na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem i zostawiamy jeszcze na 20 minut, potem smarujemy rozmieszanym jajkiem i pieczemy 20 min w piekarniku 180°C.
- Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prze艣lij komentarz