Kandyzowana sk贸rka pomara艅czowa 馃崐

Sk艂adniki:


  • 6 du偶ych pomara艅czy (najlepiej nie woskowanych)
  • 2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody

Wykonanie:


  1. Pomara艅cze obra膰, dziel膮c sk贸rk臋 na 膰wiartki i odkroi膰 bia艂膮 cz臋艣膰. Nast臋pnie sk贸rk臋 pokroi膰 w paski lub kostk臋.
  2. Pokrojon膮 sk贸rk臋 zala膰 wrz膮c膮 wod膮 i gotowa膰 5 minut i odcedzi膰. 
  3. W rondelku wymiesza膰 1/4 szklanki wody z cukrem. Wrzuci膰 przygotowane sk贸rki pomara艅czy. Gotowa膰 ok. 45 min na minimalnym ogniu, pocz膮tkowo pod przykryciem, a pod koniec gotowania bez przykrycia, a偶 stan膮 si臋 p贸艂przezroczyste, a wi臋kszo艣膰 wody wyparuje. 
  4. Wystudzi膰, nast臋pnie odla膰 nadmiar syropu.
  5. Prze艂o偶y膰 do s艂oika. 
  6. Przechowywa膰 w lod贸wce.

Komentarze