Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci
Kandyzowana sk贸rka pomara艅czowa 馃崐
Sk艂adniki:
- 6 du偶ych pomara艅czy (najlepiej nie woskowanych)
- 2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
Wykonanie:
- Pomara艅cze obra膰, dziel膮c sk贸rk臋 na 膰wiartki i odkroi膰 bia艂膮 cz臋艣膰. Nast臋pnie sk贸rk臋 pokroi膰 w paski lub kostk臋.
- Pokrojon膮 sk贸rk臋 zala膰 wrz膮c膮 wod膮 i gotowa膰 5 minut i odcedzi膰.
- W rondelku wymiesza膰 1/4 szklanki wody z cukrem. Wrzuci膰 przygotowane sk贸rki pomara艅czy. Gotowa膰 ok. 45 min na minimalnym ogniu, pocz膮tkowo pod przykryciem, a pod koniec gotowania bez przykrycia, a偶 stan膮 si臋 p贸艂przezroczyste, a wi臋kszo艣膰 wody wyparuje.
- Wystudzi膰, nast臋pnie odla膰 nadmiar syropu.
- Prze艂o偶y膰 do s艂oika.
- Przechowywa膰 w lod贸wce.
Komentarze
Prze艣lij komentarz