Przejdź do głównej zawartości
Chinkali gruzińskie pierożki 🍽
Składniki:
Farsz:
- 160 g cebuli
- 20 g oliwy
- 500 g mięsa mielonego (wg. uznania)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry (z nasion)
- 2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
- sól i pieprz do smaku
- 250 g bulionu
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g ciepłej wody
- 2 szczypty soli
Wykonanie:
Farsz:
- Do TM wrzucić cebule, posiekać 7sec/obr5. Dodać oliwę i dusić 3min/100°C/obr2. Ostudzić.
- Mielone mięso włożyć do miski i wymieszać z kolendrą, sólą, pieprzem i duszoną cebulą.
- Następnie mieszając dodawać stopniowo bulion tak aby farsz był mokry (bulion puści później w trakcie gotowania).
- Włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto:
- Do TM dodać mąkę, 2 szczypty soli, ustawić na 2,5min/Interwał i dolewać stopniowo ciepłą wodę.
- Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką aby się nie kleiło.
- Wykrawać koła o średnicy 10 cm.
- Nakładać łyżeczkę farszu i zamykać brzegami do góry tak aby chinkali miało kształt sakiewki.
- Wrzucać do gorącej posolonej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 4 min. Wyjąć i posypać natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz