Chinkali gruzińskie pierożki 🍽

Składniki:

Farsz:

  • 160 g cebuli
  • 20 g oliwy
  • 500 g mięsa mielonego (wg. uznania)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry (z nasion)
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g bulionu

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g ciepłej wody
  • 2 szczypty soli

Wykonanie:

Farsz:

  1. Do TM wrzucić cebule, posiekać 7sec/obr5. Dodać oliwę i dusić 3min/100°C/obr2. Ostudzić.
  2. Mielone mięso włożyć do miski i wymieszać z kolendrą, sólą, pieprzem i duszoną cebulą.
  3. Następnie mieszając dodawać stopniowo bulion tak aby farsz był mokry (bulion puści później w trakcie gotowania).
  4. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto:

  1. Do TM dodać mąkę, 2 szczypty soli, ustawić na 2,5min/Interwał i dolewać stopniowo ciepłą wodę.
  2. Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką aby się nie kleiło.
  3. Wykrawać koła o średnicy 10 cm. 
  4. Nakładać łyżeczkę farszu i zamykać brzegami do góry tak aby chinkali miało kształt sakiewki. 
  5. Wrzucać do gorącej posolonej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 4 min. Wyjąć i posypać natką pietruszki.

Komentarze