Grissini domowe paluchy 馃

Sk艂adniki:

  • 350 g m膮ki pszennej
  • 200 g ciep艂ej wody
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 20 g dro偶d偶y (lub 7 g suchych)
  • 3 艂y偶ki maku, sezamu, kminku, papryki, parmezanu (lub inne dodatki wg. uznania do obsypania)

Wykonanie:

  1. Wszystkie sk艂adniki opr贸cz przypraw doda膰 do TM wyrobi膰 ciasto 1,5min/Interwa艂.
  2. Pozostawi膰 do wyro艣ni臋cia na godzin臋.  
  3. Nast臋pnie ciasto wy艂o偶y膰, podzieli膰 na 3 cz臋艣ci doda膰 ulubione przyprawy i z ka偶d膮 rozwa艂kowa膰 cienki prostok膮t.
  4. Z ciasta wykrawamy cienkie paski i zwijamy je w rekach nadaj膮c kszta艂t paluszk贸w.
  5. Uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min w temp. 200°C.

Komentarze