Drożdżówki z serem

Składniki:

Ciasto:

  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:


  • 1 jajko
  • 70 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 500 g twarogu, pokruszonego
  • 100 g śmietany 18%
  • białko jaja

Wykonanie:

  1. Do TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2min30s/37°C/obr.1
  2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 2min/obr.1. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać 1min/obr.1
  3. Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, uformować placuszki o średnicy 10cm, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia.
  4. Jeśli ciasto nie zmieści się na jednej blaszcze można podzilić je na pół i drugą część włożyć do miski, przykryć ściereczką - piec bułeczki w dwóch turach lub na dwóch blachach.
  5. Umyć naczynie miksujące i rozgrzać piekarnik do 200°C.
  6. Założyć motylek. Do TM włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, utrzeć 2min/60°C/obr.3
  7. Zdjąć motylek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/obr. 6
  8. W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, posmarować białkiem i piec w 200st ok. 25min

Komentarze