Przejdź do głównej zawartości
Drożdżówki z serem
Składniki:
Ciasto:
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 jajko
- 70 g cukru
- cukier wanilinowy
- 500 g twarogu, pokruszonego
- 100 g śmietany 18%
- białko jaja
Wykonanie:
- Do TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2min30s/37°C/obr.1
- Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 2min/obr.1. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać 1min/obr.1
- Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, uformować placuszki o średnicy 10cm, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia.
- Jeśli ciasto nie zmieści się na jednej blaszcze można podzilić je na pół i drugą część włożyć do miski, przykryć ściereczką - piec bułeczki w dwóch turach lub na dwóch blachach.
- Umyć naczynie miksujące i rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Założyć motylek. Do TM włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, utrzeć 2min/60°C/obr.3
- Zdjąć motylek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/obr. 6
- W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, posmarować białkiem i piec w 200st ok. 25min
Komentarze
Prześlij komentarz