Chleb z ziołami 🍞🌱

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki
  • 300 g letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g oleju

Masło ziołowe:

  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g cebuli
  • 5 łodyżek natki pietruszki (tylko liście)
  • 5 łodyżek bazylii (tylko liście)
  • 120 g masła (miękkiego)
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Do TM dodać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić 2min/Interwał
  2. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm
  3. Do suchego TM dodać wszystkie składniki na masło oprócz soli i masła, posiekać 8sec/obr5
  4. Dodać masło i sól i wymieszać 25sec/obr6
  5. Rozgrzać piekarnik do 200°C
  6. Ciasto posmarować masłem i pokroić na pasy o szerokosci 5 cm. Pasy złożyć jak harmonijkę, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm lub to kwadratowej foremki. Odstawić na 5 min.
  7. Tortownicę ustawić na blaszcze do pieczenia ponieważ może wyciekać tłuszcz . Piec 25-30 minut w temperaturze 200°C.

  • Można wyrobić ciasto a potem przygotować masło ziołowe, bez mycia naczynia miksującego. Mieszanka ziół jest dowolna, lepiej jak są świeże. 
  • Spotkałam się z tym, że niektórzy nie lubią go z cebulą, więc można ją pominąć
  • Chleb można kroić lub rwać
  • Jego ciekawy wygląd i smak sprawdza się na spotkaniach przy grillu lub przyjęciach
  • Można zrobić też wariant słodki z masą makową.

Komentarze