Przejdź do głównej zawartości
Chleb z ziołami 🍞🌱
Składniki:
Ciasto:
- 600 g mąki
- 300 g letniej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50 g oleju
Masło ziołowe:
- 1 ząbek czosnku
- 60 g cebuli
- 5 łodyżek natki pietruszki (tylko liście)
- 5 łodyżek bazylii (tylko liście)
- 120 g masła (miękkiego)
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Do TM dodać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić 2min/Interwał
- Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm
- Do suchego TM dodać wszystkie składniki na masło oprócz soli i masła, posiekać 8sec/obr5
- Dodać masło i sól i wymieszać 25sec/obr6
- Rozgrzać piekarnik do 200°C
- Ciasto posmarować masłem i pokroić na pasy o szerokosci 5 cm. Pasy złożyć jak harmonijkę, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm lub to kwadratowej foremki. Odstawić na 5 min.
- Tortownicę ustawić na blaszcze do pieczenia ponieważ może wyciekać tłuszcz . Piec 25-30 minut w temperaturze 200°C.
- Można wyrobić ciasto a potem przygotować masło ziołowe, bez mycia naczynia miksującego. Mieszanka ziół jest dowolna, lepiej jak są świeże.
- Spotkałam się z tym, że niektórzy nie lubią go z cebulą, więc można ją pominąć
- Chleb można kroić lub rwać
- Jego ciekawy wygląd i smak sprawdza się na spotkaniach przy grillu lub przyjęciach
- Można zrobić też wariant słodki z masą makową.
Komentarze
Prześlij komentarz