Przejdź do głównej zawartości
Chleb z gara na maślance 🍞🍶
Składniki:
- 500 g maślanki
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 70 g wody
- 400 g mąki pszennej
- 400 g mąki żytniej (lub innej wg. uznania)
Wykonanie:
- Do naczynia miksującego dodajemy maślankę, drożdże, miód i mieszamy 3min/37ºC/obr1
- Dodajemy pozostałe skladniki i wyrabiamy 3min/Interwał. Zostawić w TM na 30 min.
- W tym czasie nastawić piekarnik na 210ºC i wstawić do niego garnek z pokrywą
- Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1min/Interwał
- Wyłożyć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać jego wierzch.
- Piec w nagrzanym garnku 40 min 210ºC. Po czym odkryć pokrywę i dopiec ok. 15 min.
Jak można upiec chleb jeśli nie mam garnka który mogę włożyć do piekarnika
OdpowiedzUsuń