Chleb z gara na maślance 🍞🍶

Składniki:


  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g mąki żytniej (lub innej wg. uznania)

Wykonanie:


  1. Do naczynia miksującego dodajemy maślankę, drożdże, miód i mieszamy 3min/37ºC/obr1
  2. Dodajemy pozostałe skladniki i wyrabiamy 3min/Interwał. Zostawić w TM na 30 min.
  3. W tym czasie nastawić piekarnik na 210ºC i wstawić do niego garnek z pokrywą
  4. Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1min/Interwał
  5. Wyłożyć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać jego wierzch.
  6. Piec w nagrzanym garnku 40 min 210ºC. Po czym odkryć pokrywę i dopiec ok. 15 min.

Komentarze

  1. Jak można upiec chleb jeśli nie mam garnka który mogę włożyć do piekarnika

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz