Bu艂eczki cynamonowe 馃崺
Sk艂adniki:
Bu艂eczki:
- 200 g mleka
- 20 g 艣wie偶ych dro偶d偶y (lub 7 g suchych)
- 70 gcukru
- 50 g mi臋kkiego mas艂a (niesolonego)
- 600 g m膮ki
- 2 jajka
- 1/4 艂y偶eczki soli
Masa:
- 100 g mi臋kkiego mas艂a (niesolonego)
- 100 g drobnego br膮zowego cukru
- 2 艂y偶eczki mielonego cynamonu
- 60 g rodzynek
Lukier:
- 150 g cukru pudru (np. zmielonego w TM)
- 90 g serka kremowego
- 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
- 3 艂y偶ki mleka lub wody (dodaj troch臋 wi臋cej je偶eli lukier jest za g臋sty)
- 50 g mi臋kkiego mas艂a (niesolonego) (opcjonalnie)
Wykonanie:
Bu艂eczki:
- Do TM doda膰 cukier, mleko, dro偶d偶e i wymiesza膰 2min/37°C/obr2.
- Doda膰 mas艂o, m膮k臋, jajka, s贸l i wyrobi膰 2 min/Interwa艂.
- Prze艂o偶y膰 do lekko naoliwionej misy, przykry膰 wilgotn膮 艣ciereczk膮 i odstawi膰 do wyro艣ni臋cia w ciep艂ym miejscu na godzin臋.
- Wy艂o偶y膰 ciasto na lekko posypan膮 m膮k膮 powierzchni臋 i rozwa艂kowa膰 na prostok膮t ok. 30 cm x 40 cm.
Masa:
- Do TM doda膰 mas艂o, br膮zowy cukier i cynamon i wymiesza膰 2min/37°C/obr2.
- Mas膮 posmarowa膰 ca艂e ciasto, posypa膰 rodzynkami, zwin膮膰 jak rolad臋 i pokroi膰 na ok. 15-18 plastr贸w (ok. 2 cm grubo艣ci)
- U艂贸偶y膰 na blasze wy艂o偶onej papierem piekarniczym, przykry膰 r臋czniczkiem i zostawi膰 do wyro艣ni臋cia na 45 minut.
- Nast臋pnie wstawi膰 do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 20 min na z艂oty kolor.
Lukier:
- Do TM doda膰 wszystkie sk艂adniki na lukier i wyrobi膰 30s/obr2.
- Posmarowa膰 lukrem jeszcze ciep艂e bu艂eczki i odstawi膰 do ostygni臋cia.
馃摪 Cukier bia艂y kontra br膮zowy

Komentarze
Prze艣lij komentarz