Bu艂eczki cynamonowe 馃崺

Sk艂adniki:

Bu艂eczki:

  • 200 g mleka
  • 20 g 艣wie偶ych dro偶d偶y (lub 7 g suchych)
  • 70 gcukru
  • 50 g mi臋kkiego mas艂a (niesolonego)
  • 600 g m膮ki
  • 2 jajka
  • 1/4 艂y偶eczki soli

Masa:

  • 100 g mi臋kkiego mas艂a (niesolonego)
  • 100 g drobnego br膮zowego cukru
  • 2 艂y偶eczki mielonego cynamonu
  • 60 g rodzynek

Lukier:

  • 150 g cukru pudru (np. zmielonego w TM)
  • 90 g serka kremowego
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
  • 3 艂y偶ki mleka lub wody (dodaj troch臋 wi臋cej je偶eli lukier jest za g臋sty)
  • 50 g mi臋kkiego mas艂a (niesolonego) (opcjonalnie)


Wykonanie:

Bu艂eczki:

  1. Do TM doda膰 cukier, mleko, dro偶d偶e i wymiesza膰 2min/37°C/obr2.
  2. Doda膰 mas艂o, m膮k臋, jajka, s贸l i wyrobi膰 2 min/Interwa艂.
  3. Prze艂o偶y膰 do lekko naoliwionej misy, przykry膰 wilgotn膮 艣ciereczk膮 i odstawi膰 do wyro艣ni臋cia w ciep艂ym miejscu na godzin臋.
  4. Wy艂o偶y膰 ciasto na lekko posypan膮 m膮k膮 powierzchni臋 i rozwa艂kowa膰 na prostok膮t ok. 30 cm x 40 cm.

Masa:

  1. Do TM doda膰 mas艂o, br膮zowy cukier i cynamon i wymiesza膰 2min/37°C/obr2. 
  2. Mas膮 posmarowa膰 ca艂e ciasto, posypa膰 rodzynkami, zwin膮膰 jak rolad臋 i pokroi膰 na ok. 15-18 plastr贸w (ok. 2 cm grubo艣ci) 
  3. U艂贸偶y膰 na blasze wy艂o偶onej papierem piekarniczym, przykry膰 r臋czniczkiem i zostawi膰 do wyro艣ni臋cia na 45 minut.
  4. Nast臋pnie wstawi膰 do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 20 min na z艂oty kolor.

Lukier:

  1. Do TM doda膰 wszystkie sk艂adniki na lukier i wyrobi膰 30s/obr2.
  2. Posmarowa膰 lukrem jeszcze ciep艂e bu艂eczki i odstawi膰 do ostygni臋cia.

馃摪 Cukier bia艂y kontra br膮zowy

Komentarze